Desmito reizi centīsies ar parakstu vākšanu atcelt tautas nobalsošanas pašreizējo kārtību

© Oksana Džadana/MN

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) parakstu vākšanai reģistrējusi jau desmito reizi iesniegto likumprojektu, kura iniciatori aicina atcelt pirms vairāk nekā desmit gadiem apstiprināto kārtību, kas praksē padarīja grūtāku tautas nobalsošanas ierosināšanu.

Parakstu vākšanai reģistrēts biedrības "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā" (APPL) iesniegtais likumprojekts, ar kuru biedrība rosina atcelt 2012.gada grozījumus likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu".

Parakstu vākšana ilgs vienu gadu. Lai vēlētāju rosinātu likumprojektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, iniciatīvas grupai tā atbalstam 12 mēnešu laikā jāsavāc ne mazāk kā vienas desmitās daļas jeb ap 155 000 vēlētāju paraksti.

Tieši pret šo kārtību iebilst biedrība, jo līdz tam referenduma ierosināšanai pietika ar būtiski mazāku parakstu skaitu, bet kopš izmaiņu stāšanās spēkā ar parakstu savākšanu nevienu referendumu ierosināt nav izdevies.

Parakstīties par CVK iesniegtajām un reģistrētajām iniciatīvām vēlētāji var elektroniski, portālā "Latvija.lv", pašvaldību parakstu vākšanas vietās - dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, pie pagastu vai pilsētu pārvalžu vadītājiem, kā arī pie zvērinātiem notāriem. Par paraksta apliecināšanu pašvaldībās un pie notāriem jāmaksā valsts nodeva, parakstīšanās portālā "Latvija.lv" vēlētājiem ir bez maksas.

Latvijā

Jūlijā zemāki siltumenerģijas tarifi spēkā stāsies sešiem Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) regulējamiem komersantiem, bet pieciem komersantiem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifi samazinājās, palielināsies, aģentūru LETA informēja SPRK.

Svarīgākais