Ģenētiski modificēto organismu apritē aizsardzības pasākumus veiks VAAD, PVD un VVD

© MN

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) aprites likumā, kas paredz, ka aizsardzības pasākumus veiks Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un Valsts vides dienests (VVD).

Likumprojekts paredz, ka situācijās, kad konstatēta nekontrolēta ĢMO izplatīšanās vidē, kas rada draudus vai neatbilst normatīvo aktu prasībām, VAAD, PVD un VVD būs tiesības ne tikai noteikt ierobežojumus vai aizliegumus, bet arī sākt aizsardzības pasākumus.

Grozījumu autori Zemkopības ministrijā (ZM) norāda, ka līdz ar straujo ĢMO izplatību pasaulē un Eiropas Savienībā (ES) palielinās gadījumu skaits, kad neatļauti ĢMO tiek konstatēti ES dalībvalstīs, piemēram, ģenētiski modificētas dekoratīvās akvāriju zivis vai petūnijas. ĢMO piejaukums tiek konstatēts konvencionālo un bioloģisko kultūraugu pētniecības laukos un konvencionālajās sēklās, jo par spīti piesardzības pasākumiem pastāv iespēja, ka sēklas var saturēt nelielu ĢMO piejaukumu.

Tāpat pasaulē strauji attīstās gēnu inženierijas tehnoloģijas un aizvien biežāk tiek ģenētiski modificēti ne tikai mikroorganismi, bet arī augi un dzīvnieki, norāda ministrijā.

ZM skaidro, ka, lai novērstu iespējamo kaitējumu cilvēka un dzīvnieku veselībai, kā arī videi, likumprojektā ir precizēts ĢMO aprites, ģenētiski modificēto mikroorganismu un ĢMO ierobežotas izmantošanas regulējums, kā arī atļauju izsniegšanas, grozīšanas un anulēšanas kārtība.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais