Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Deputāti mudina noteikt, ka Ukrainas bērniem būtu jāmācās Latvijas skolās, nevis attālināti Ukrainas skolās

© Romāns KOKŠAROVS, MN

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija mudina noteikt, ka Ukrainas bērniem būtu jāmācās Latvijas skolās.

Komisijas sēdē izskanēja, ka pašlaik ap 4000 Ukraiņu skolas vecuma audzēkņiu kuri dzīvo Latvijā, mācās attālināti jeb tālmācībā Ukrainas skolās. Savukārt Igaunijā un Lietuvā skolas vecuma bērniem no Ukrainas ir pienākums mācīties vietējā skolā.

Deputāti Ingmārs Līdaka (AS) un Raimonds Bergmanis (AS) norādīja, ka būtu iespējams likumā noteikt, ka ar laiku ukraiņu bērniem jāmācās Latvijas skolās, lai tādējādi laikus veicinātu viņu integrēšanos sabiedrībā.

Komisijas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris (ZZS) norādīja, ka komisija ar šo priekšlikumu vērsīsies Izglītības un zinātnes ministrijā. Līdaka norādīja, ka priekšlikumu varētu iesniegt arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā.

Savukārt Finanšu ministrijā komisija plāno vērsties ar aicinājumu ļaut Latvijā dzīvojošajiem Ukrainas iedzīvotājiem saņemt nodokļu atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem.

Deputāti sēdē kritiski novērtēja arī to, ka latviešu valodas mācīšana Ukrainas iedzīvotājiem valsts līmenī netiek atbilstoša organizēta, jo mācības pieejamas decentralizēti un mazākā apmērā tiem, kuri dzīvo ārpus Rīgas.