Apdrošinātāji aicina šobrīd nedoties uz Izraēlu

© AFP/Scanpix/Leta

Līdztekus Ārlietu ministrijas (ĀM) stingrajam ieteikumam nedoties uz Izraēlu kara apstākļu dēļ, arī apdrošinātāji iesaka šo galamērķi patlaban neapmeklēt, skaidro Latvijas Apdrošinātāju asociācija.

Taujāti par to, vai patlaban pieaudzis pieprasījums pēc ceļojumu apdrošināšanas uz Izraēlu, asociācijā pauda, ka šāda tendence nav novērota, taču pieaudzis iedzīvotāju jautājumu skaits par aizsardzības spēkā esamību Izraēlā. Klienti interesējas, vai vispār braukt, vai tas ir riskanti.

Komentējot kompensācijas par nenotikušiem ceļojumiem uz Izraēlu, asociācijā norādīja, ka ceļojumu atcelšanas risks kopumā šajā situācijā nav spēkā, un tādējādi nav izmaksājamas atlīdzības par nenotikušu ceļojumu, jo iemesls ir karadarbība - tas ir izņēmums. Karš nav apdrošināšanas gadījums, un zaudējumi, kas radušies kara dēļ, netiek segti. To nosaka Apdrošināšanas līgums un apdrošinātāju ceļojumu apdrošināšanas noteikumi.

Tomēr, kā minēja asociācijā, neskatoties uz to, ka polises nedarbojas teritorijās, kur notiek karadarbība, atsevišķi Latvijas apdrošinātāji ir nolēmuši sniegt palīdzību, ja tāda būs nepieciešama, klientiem, kuri ieceļoja Izraēlas teritorijā pirms 7.oktobra, kā arī atlīdzinās izdevumus par biļetēm, lai atgrieztos no bīstamās teritorijas pirms plānotā laika, ja apdrošināšanas polisē bija iekļauts risks "Ceļojumu atcelšana, pārtraukšana".

Par konkrētiem jautājumiem asociācija aicina sazināties ar apdrošinātājiem, savukārt agrākas atgriešanās mājās jautājumus risināt ar aviopārvadātāju vai ceļojumu aģentūru.

LETA jau vēstīja, ka Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" pēc ĀM aicinājuma pirmdien plāno veikt speciālu evakuācijas reisu no Izraēlas.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte, ĀM ir aicinājusi "airBaltic" veikt speciālu lidojumu maršrutā Rīga-Telaviva-Rīga, lai nodrošināts iespēju atgriezties mājās tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri vēlas izbraukt no Izraēlas.

Vienlaikus "airBaltic" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka lidojumā būs pieejamas 148 vietas.

Uzņēmumā uzsvēra, ka pasažieru, apkalpes un lidojumu drošums ir "airBaltic" galvenā prioritāte, tāpēc lidsabiedrība uzmanīgi seko līdzi situācijai Izraēlā un, apstākļiem mainoties, patur tiesības plānoto reisu mainīt vai atcelt.

Eglīte šorīt TV3 pastāstīja, ka pašlaik ĀM rīcībā esošās ziņas liecina, ka plānotais avioreiss tiks veikts. Visas vietas lidmašīnā esot aizņemtas - pamatā reisu izmantos Latvijas pilsoņi, bet starp pasažieriem būs arī desmit Igaunijas un trīs Lietuvas pilsoņi. Būšot arī vairāki Izraēlas pilsoņi, kuri izmantos "airBaltic" lidojumu, lai atgrieztos no Latvijas Izraēlā.

ĀM pārstāve atzīmēja, ka virkne Latvijas valstspiederīgo ir pametuši Izraēlu jau agrāk ar Lietuvas, Francijas un Grieķijas organizētiem avioreisiem. Viņa pieļāva, ka situācijai Izraēlā saasinoties, var pieteikties vēl cilvēki, kas varētu vēlēties pamest šo valsti, un tad tikšot runāts par jaunu reisu organizēšanu.

Tāpat ziņots, ka "Hamas" 7.oktobrī uzbruka Izraēlai. "Hamas" no Gazas joslas uz Izraēlu palaida tūkstošiem raķešu, pārkāpa robežu un sāka zvērīgu slaktiņu Izraēlas dienvidu kopienās un mūzikas festivālā, nogalinot vairāk nekā 1300 un ievainojot vairāk nekā 3300 cilvēku. Izraēla uz uzbrukumu atbildēja, intensīvi bombardējot Gazu.

Latvijas Apdrošinātāju asociācija dibināta 1993.gadā, un tā pārstāv Latvijas apdrošināšanas nozares kopējās intereses, lai veicinātu Latvijas apdrošināšanas nozares attīstību. Asociācijā ir 14 biedri - desmit riska un četri dzīvības apdrošinātāji, kuri kontrolē vairāk nekā 96% no Latvijas apdrošināšanas tirgus. Latvijas Apdrošinātāju asociācija ir Eiropas apdrošinātāju apvienības "Insurance Europe" biedrs.

Latvijā

Kādēļ valsts pārvaldē nav vēlams attālinātais darbs; kā Valsts kancelejas direktors plāno organizēt kandidātu atlasi augstajiem amatiem; vai garā, sarežģītā kandidātu atlases procedūra nav piesegs, lai izvairītos no atbildības; par nejēdzīgo aizraušanos ar dokumentu slepenošanu un valsts pārvaldes spēju un nespēju komunicēt ar sabiedrību – intervijas turpinājums ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais