VID brīdina: daļa iedzīvotāju vairs nevarēs ar tālruni iesniegt attaisnoto izdevumu čekus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Mobilajos tālruņos ar jaunākajām Android versijām vairs nevar lejuplādēt populāro Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lietotni čeku iesniegšanai “Attaisnotie izdevumi” – mēģinot to izdarīt, parādās uzraksts, ka lietotne nav pieejama, jo izstrādāta vecākai Android versijai, ziņo 360TV “ZIŅneši”. Lietotni uztur VID un atzīst, ka problēma pastāv un nav saistīta ar tālruņa modeli vai mobilo sakaru tīklu, bet tieši ar Android sistēmas jaunākajām versijām – 13. un 14.

VID sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inita Kabanova 360TV “ZIŅnešiem” skaidro: “Jaunajām versijām ir dažādas jaunas iespējas, kuras aplikācija šobrīd vēl nevar izmantot. Līdz ar to sistēma neļauj to lejuplādēt, jo nevarēs pilnvērtīgi izmantot to, kas jaunajā telefonā ir. Tāpēc jā, lietotnei vajadzētu atjauninājumu.”

Lietotne “Attaisnotie izdevumi” izstrādāta 2016. gadā un tiekot atjaunināta pēc nepieciešamības, pēdējo reizi tas darīts 2019. gadā. Kārtējo atjauninājumu VID sola vien nākamgad un tam cer piesaistīt Eiropas digitalizācijas projekta naudu. Cik tieši tas izmaksās - pagaidām neesot zināms. “Tas tāds stratēģisks un arī naudas lēmums. Jautājums, vai mēs uzliekam, bet nu tomēr dārgu ielāpu un lietotne uzreiz ir pieejama, vai uzlabojam nedaudz vairāk. Mēs esam nolēmuši uzlabot nedaudz vairāk. Tāpēc es nevaru apsolīt, ka būs rīt vai parīt. Bet nu centīsimies pēc iespējas ātri,” skaidro I.Kabanova.

Mobilo lietotni “Attaisnotie izdevumi” visvairāk izmanto tieši Android sistēmas lietotāji. Uz Android telefoniem lietotne lejuplādēta jau gandrīz 900 000 reižu. Turpretī iPhone - tikai nepilnus 3000 reižu.

Tiem, kuriem pašlaik lietotne nav pieejama, VID piedāvā alternatīvus čeku iesniegšanas variantus. “Var doties uz elektroniskās deklarēšanas sistēmu, ielogoties, attaisnoto izdevumu sadaļā datus ievadīt uzreiz, ar roku. Tur nebūs fotogrāfijas funkcijas. Bet vēl ko noteikti var izmantot - tās ir e-kvītis. Tas nozīmē, ka ārstniecības iestāde tos datus pati aizsūtīs uz VID. Un tad vairs pašam nav jādara nekas,” skaidro I.Kabanova.

Jāpiebilst, ka pirms diviem gadiem ieviestās e-kvītis vēl nav pieejamas visur, šobrīd tās izraksta apmēram 370 ārstniecības iestādēs.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais