Latvija varētu kļūt par vienu svētku dienu bagātāka

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) lūgusi Saeimas frakciju deputātus iesniegt priekšlikumus grozījumiem likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", nosakot 5.oktobri kā Skolotāju dienu, kā arī izskatīt iespēju par likuma papildināšanu ar Zinātnes dienu 10.novembrī, ziņo arodbiedrība.

Saskaņā ar likumu "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" Latvijā Skolotāju diena tiek atzīmēta oktobra pirmajā svētdienā. Savukārt no 1994.gadā pēc UNESCO iniciatīvas par Starptautisko skolotāju dienu pasludināts 5.oktobris, kura tiek svinēta par godu UNESCO un Starptautiskās Darba organizācijas rekomendāciju par skolotāju statusa pieņemšanu 1966.gada 5.oktobrī.

Pēc LIZDA sniegtās informācijas, 5.oktobrī Skolotāju dienu svin 20 pasaules valstis. Arodbiedrības ieskatā, "būtu tikai likumsakarīgi" arī Latvijā Skolotāju dienu noteikt vienoti ar UNESCO ierosināto Starptautisko skolotāju dienu, ņemot vērā, ka Latvija kopš 1992.gada ir UNESCO dalībvalsts.

Tāpat LIZDA rosinājusi diskusiju par Skolotāju dienas pārdēvēšanu par Pedagogu dienu, jo skolotājs esot tikai viena no pedagogu profesijām.

Arodbiedrība lūgusi arī paaugstināt zinātnieku prestižu, paredzot atzīmējamo dienu 10.novembrī, kad kopš 2001.gada katru gadu tiek atzīmēta Pasaules zinātnes diena mieram un attīstībai. Tās mērķis ir uzsvērt zinātnes lomu miera veicināšanā un ilgtspējīgas sabiedrības veidošanā, kā arī sekmēt nacionālu un starptautisku sadarbību zinātnes popularizēšanā.

Latvijā

Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025.gadā paredzēts novirzīt 284,3 miljonus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kuru ceturtdien izskatīs valdība.