Latvijā atzīmē UNESCO nedēļu

© f64.lv, Lauris Aizupietis

No šodienas līdz 21.oktobrim norisināsies UNESCO nedēļa, kurā aicinās novērtēt nemateriālās kultūras mantojuma nozīmi kopienu un visas sabiedrības noturības stiprināšanā, vēsta UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas pārstāve Kitija Balcare.

Šāds aicinājums izvēlēts, jo šogad tiek atzīmēta UNESCO Konvencijas par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu 20.gadadiena.

Konvencijas mērķis ir saglabāt nemateriālo kultūras mantojumu un veicināt daudzveidīgas mantojuma izpausmes un savstarpēju cieņu starp to kopienām. Tā atgādina, ka ir svarīgi nodrošināt pēc iespējas plašāku kopienu, grupu un ikviena cilvēka līdzdalību kultūras mantojuma radīšanā, uzturēšanā un tālāknodošanā.

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika akcentē, ka konvencija ir mainījusi sabiedrības izpratni par kultūras mantojumu, "parādot, ka mantojums līdzās pieminekļiem un priekšmetu kolekcijām ietver arī no senčiem mantotas un mūsdienu kopienās uzturētas tradīcijas, piemēram, svētku svinēšanu, zināšanas par dabu un visumu un amatniecības prasmes".

"Līdz ar to šogad UNESCO nedēļas izvēlētais vadmotīvs ir "no paaudzes paaudzē", rosinot ne tikai izzināt nemateriālo kultūras mantojumu, bet arī iesaistīties tā pārmantošanā," uzsver Moļņika.

UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Kultūras sektora vadītāja Inga Surgunte atzīmē, ka viena no Latvijā visplašāk zināmākajām nemateriālā kultūras mantojuma vērtībām ir Dziesmu un deju svētki. Viņa arī pieminēja Baltijas dziesmu un deju svētku tradīciju, kas pirms 15 gadiem tika iekļauta UNESCO Reprezentatīvajā cilvēces nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā.

UNESCO nedēļas laikā notiks izglītojoša kampaņa "No paaudzes paaudzē" sociālo tīklu platformā "Facebook", kurā UNESCO Latvijas Nacionālā komisija iepazīstinās ar Konvenciju un nemateriālā kultūras mantojuma sarakstos iekļautajiem elementiem starptautiski un Latvijā.

Ceturtdien, 19.oktobrī, Siguldas novada kultūras centrā "Siguldas devons" norisināsies UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas sadarbības tīklu konference "Kultūrpratība sadarbībai: kopīgas valodas meklējumos", kurā piedalīsies skolu pedagogi, tīkla "Stāstu bibliotēkas" bibliotekāri, UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas atmiņu institūciju darbinieki un UNESCO katedru pārstāvji.

Piektdien, 20.oktobrī, ikvienam interesentam būs iespēja pārbaudīt savas zināšanas par nemateriālo kultūras mantojumu tiešsaistes erudīcijas spēlē "UNESCO viktorīna", ko rīko UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar erudīcijas spēļu rīkotāju "Lielā viktorīna".

UNESCO nedēļa Latvijā norisinās ik gadu oktobrī kopš 2011.gada, tā iezīmējot 1991.gada 14.oktobri, kad Latvija tika oficiāli uzņemta UNESCO.

UNESCO nedēļa ir platforma dažādu institūciju un nozaru sadarbībai, starptautiskas un nacionālas pieredzes, viedokļu un ideju apmaiņai, kā arī jaunu iniciatīvu īstenošanai, iedvesmojoties no UNESCO izceltajām vērtībām gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais