Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Valmiera par 10 000 eiro pirks juristu pētījumu, lai censtos pierādīt rūpnieciskajā parkā veikto ieguldījumu atbilstību Eiropas prasībām

© F64

Valmieras novada dome ir nolēmusi par nepilniem 10 000 eiro pasūtīt juristu pētījumu, lai censtos pierādīt Rūpniecības un eksporta parkā veikto ieguldījumu atbilstību Eiropas prasībām.

Eiropas Prokuratūra (EPPO) šovasar sāka kriminālprocesu saistībā ar Eiropas līdzekļu apguvi Valmieras industriālo teritoriju attīstības projektā, kas tālāk tika nodots Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB).

KNAB šajā kriminālprocesā izmeklē krāpšanu lielā apmērā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas izraisījusi smagas sekas. Pēc KNAB sniegtajām ziņām, lietā ir aizdomas, ka Valmieras pašvaldības amatpersonas, iespējams, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli, kopā ar vairāku uzņēmumu pārstāvjiem veikušas nelikumīgas darbības, lai pašvaldība tās īstenotā projektā prettiesiski iegūtu vairāk nekā 4 miljonu eiro ERAF finansējumu. Tādā veidā personas nodarījušas Eiropas Savienībai zaudējumus lielā apmērā.

Sāktā kriminālprocesa dēļ Centrālā finanšu un līgumu aģentūra ir apturējusi finansējuma izmaksas Valmieras novada pašvaldības industriālo teritoriju attīstības projektam.

Lai nezaudētu veiktos ieguldījumus un projektu pabeigtu, 22.septembrī Valmieras novada dome nolēma turpināt projekta īstenošanu, paredzot 3,1 miljona eiro finansējumu no pašvaldības budžeta līdzekļiem un cerot piesaistīt aizņēmumu no Valsts kases.

Tagad pašvaldība nolēmusi par 9900 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa pasūtīt SIA "ZAB Cobalt" juristiem "neatkarīgu vērtējumu" par projektu. Kā aģentūru LETA informēja pašvaldības zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Kristīne Melece, pašvaldība no juristiem gaida vērtējumu, kas apliecinātu industriālo teritoriju attīstības projektā veikto ieguldījumu atbilstību Eiropas Komisijas regulai un konkrēti - jēdzienam "mērķorientēta infrastruktūra".

Pašvaldība pārmet, ka mēnesi pēc KNAB veiktajām kriminālprocesuālajām darbībām pašvaldība neesot saņēmusi oficiālu notikušā skaidrojumu vai pamatojumu, bet projekta pabeigšanai atbilstoši līgumam par Eiropas Savienības fondu piesaisti "nepieciešama pēc iespējas operatīvāka un neatkarīga izvērtēšana".

Pēc pašvaldības sniegtās informācijas, projekta īstenošana notiekot atbilstoši laika grafikam, visas saistības pret būvuzņēmēju, kas veic darbus, tiekot izpildītas, ražotnes nomniekam regulāri tiekot sniegta informācija par projekta virzību.

Patlaban projekts esot noslēdzošajā posmā, proti, notiek jaunas ražošanas ēkas būvniecība. Uzbūvēts ēkas nesošais karkass un pabeigta jumta konstrukcija. Tāpat ēkā noslēgušies grīdas betonēšanas darbi. Paredzēts uzbūvēt biroja ēku, veikt inženierkomunikāciju izbūvi un teritorijas labiekārtošanu. Jaunās ēkas ražošanas telpu un biroja telpu kopējā platība būs aptuveni 4100 kvadātmetri. Pašvaldība plāno, ka 2024.gada pavasarī ēkā darbību varēs sākt nomnieks.

Pašvaldība nolēmusi projektu pabeigt par pašvaldības budžeta līdzekļiem.

Vienlaikus pašvaldībā pieņemts lēmums atteikties no Eiropas Savienības (ES) Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma nacionālas nozīmes industriālā parka attīstīšanai. Dome esot "atbildīgi izvērtējusi" iepriekšminētā kriminālprocesa radītos riskus un iespējamās sejas, un nolēmusi otras nacionālas nozīmes industriālās teritorijas - Valmieras Industriālā parka 83,55 hektāru platībā - attīstību turpināt, meklējot citus risinājumus finanšu piesaistei.

Melece norāda, ka, lai gan pašvaldībā saņemts pozitīvs saskaņojums un rekomendācijas no CFLA, pašvaldība, izvērtējot līdzšinējos apstākļus, konstatējusi, ka izpratne par projekta iesnieguma atbilstību konkrētajām tiesību normām paredzētā publiskā līdzfinansējuma piesaistīšanai ir neviennozīmīga un to var ietekmēt citi turpmākie apstākļi, tostarp tādi, ko, iespējams, radīs iesaistītās institūcijas saistībā ar Ministru kabineta noteikumu nosacījumu uzraudzības izpildi projekta iesnieguma sagatavošanas procesā.

Lai pašvaldība un potenciālie investori izvairītos no iespējamiem reputācijas un finanšu zaudējumu riskiem, Valmieras novada pašvaldība neturpinās projekta "Valmieras Industriālā parka attīstība" pieteikuma iesniegšanu Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna "Investīcijas uzņēmējdarbības publiskajā infrastruktūrā industriālo parku un teritoriju attīstīšanai reģionos" projektu iesniegumu atlases konkursā un atsakās no ES finansējuma piesaistes iespējām 20 miljonu eiro apmērā.