Valsts prezidents kā brīvprātīgais apmeklē uz nāvi slimus pacientus

© Publicitātes foto

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs ceturtdien kopā ar “Hospiss LV” pieredzējušajiem brīvprātīgajiem apmeklēja Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļu un tikās ar pacientiem.

14. oktobris tiek atzīmēts kā Pasaules hospisa un paliatīvās aprūpes diena, tāpēc labdarības organizācija “Hospiss LV”, kuras mērķis ir nediskriminējošas attieksmes veidošana pret mirstoša cilvēka vajadzībām, aicināja Valsts prezidentu pievienoties labdarības akcijai “Svētku galds”, kad brīvprātīgie reizi nedēļā dodas pie paliatīvo nodaļu pacietiem, lai iepriecinātu gan ar gardu cienastu, kas atšķiras no ierastā slimnīcu ēdiena, gan klātbūtni - uzklausot un aprunājoties.

Pēc sarunas ar stacionāra “Biķernieki” galveno ārstu Juri Nikolajenko, Paliatīvās aprūpes nodaļas vadītāju Vilni Sosāru, ārsti Līgu Keišu-Ķirsi, nodibinājuma “Hospiss LV” dibinātājām Ilzi Zosuli un Ilzi Neimani-Nešporu par hospisa un paliatīvās aprūpes situāciju Latvijā, Valsts prezidents pievienojās jau pieredzējušiem brīvprātīgajiem- Lienītei Ansonei, Vivitai Grasei un Sandrai Ventai un kopā ar devās pie pacientiem, sirsnīgi aprunājās un cienāja ar saldējumu, kas, kā liecina brīvprātīgo novērojumi, neatkarīgi no laikapstākļiem ir pacientu iecienīts.

Slimnīcas “Biķernieki” Paliatīvās aprūpes nodaļā ārstē un aprūpē vidēji tūkstoš pacientu gadā. Vairākums no šiem pacientiem sirgst ar progresējošām onkoloģiskām saslimšanām, kas radikāli vairs nav ārstējamas. Iespējams, dažiem pacientiem šī tikšanās ar brīvprātīgajiem un Valsts prezidentu var būt pēdējais prieka mirklis vai pēdējā maltīte viņa dzīvē.

“Valsts prezidenta iesaiste mūsu brīvprātīgajiem nozīmē gan atbalstu, gan atzīšanu un novērtējumu. Brīvprātīgie nesavtīgi velta savu laiku un enerģiju pacientiem, tāpēc valsts augstākās amatpersonas klātbūtne dod atkal jaunu spēku turpināt palīdzēt,” nra.lv atzina “Hospiss LV” valdes locekle Ilze Zosule, sakot paldies arī “Biķernieku” Paliatīvās aprūpes nodaļas kolektīvam. “Viņi nekad nav ierobežojuši vai iebilduši brīvprātīgo klātbūtnei nodaļā, lai arī pēc cienāšanās ar gardumiem pacientu gultās paliek drupačas, saldējuma un kafijas pleķīši. Visi kopā saprotam, ka kādam no pacientiem tas var būt pēdējais saldējums dzīvē, un smaidām, ko saņemam pretī, ir daudz lielāka nozīme,” saka Ilze Zosule.

Pacienti gardumus, ko bija sarūpējusi Liene Zemīte un restorāns “Lapsas māja”, baudīja arfas mūzikas pavadībā, jo, atzīmējot Pasaules hospisa un paliatīvās aprūpes dienu, “Svētku galdam” pievienojās arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķi, arfiste Ieva Šablovska un flautiste Anete Toča, sniedzot koncertu slimnīcas gaitenī, lai profesionālu mūziķu uzstāšanos var baudīt arī tie, kuri uz koncertiem vairs netiek.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.