Aicina ceļotājiem izvērtēt nepieciešamību doties uz cunami apdraudētajiem reģioniem

© Scanpix

Ārlietu ministrija informē ceļotājus, ka 11.martā Japānā ir notikusi 8.9 balles pēc Rihtera skalas stipra zemestrīce, kas izraisījusi cunami plūdus un nozīmīgus postījumus valsts Ziemeļaustrumos. Zemestrīces pēcgrūdieni turpinās visā valsts teritorijā.

Zemestrīce notika 10 kilometru dziļumā apmēram 125 kilometrus no Japānas austrumu piekrastes un 380 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas.

Latvijas vēstniecība ir lūgusi atsaukties 43 Japānā dzīvojošos Latvijas valsts piederīgos, lai saņemtu apstiprinājumu, ka personas nav cietušas. Latvijas tūrisma aģentūras ir informējušas Konsulāro departamentu par 12 Latvijas valsts piederīgajiem, kuri šobrīd atrodas Japānā - viņiem palīdzība nav nepieciešama. Tāpat Konsulārajā departamentā ir saņemtas ziņas par vēl 4 individuāliem ceļotājiem no Latvijas, ar kuriem līdz šim nav izdevies sazināties.

Ārlietu ministrija dara zināmu, ka Klusā okeāna Cunami brīdinājumu centrs ir izplatījis paziņojumu par iespējamiem cunami viļņiem arī citur Japānā, kā arī Krievijas Austrumos, Taivānā, Filipīnās, Māršala salās, Mikronēzijā, Papua-Jaungvinejā, Indonēzijā un Havaju salās.

Ceļotājiem nepieciešams izvērtēt ceļošanas nepieciešamību uz minētajiem reģioniem. Ārlietu ministrija aicina ceļotājus, kuri atrodas minētajos reģionos, sekot līdzi informācijai vietējos plašsaziņas līdzekļos, kā arī ievērot varas iestāžu brīdinājumus par nepieciešamību steidzami pamest pludmales zonas.

Ārkārtas situācijās jāsazinās ar Latvijas vēstniecību Japānā pa diennakts dežūrtālruni +81 803449 0093.

Ārlietu ministrijas konsulārais dienests darbojas 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā un ārkārtas situācijās ir sazvanāms pa tālruni: +371 29287398.

Personām, kuras tuvākajā laikā plāno doties uz Japānu vai citām reģiona valstīm, iesakām rūpīgi apsvērt brauciena nepieciešamību un pirms ceļojuma sazināties ar ceļojumu aģentūru vai aviokompāniju. Vajadzības gadījumā var konsultēties ar Latvijas vēstniecību Japānā pa tālruni: +81 33467 6888 vai e-pastu embassy.japan@mfa.gov.lv, norādot brauciena laiku un viesnīcu.

Ārlietu ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kura dodas uz minēto valsti, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Svarīgākais