Pieņemts lēmums par Centrālās vēlēšanu komisijas neatkarību

© Dmitrijs Suļžics/f64

Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) paredzēts saglabāt kā funkcionāli neatkarīgu institūciju, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču aģentūrai LETA pavēstīja CVK priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Tieslietu ministrija (TM) informējusi CVK par saviem secinājumiem, ka iestādei jāpaliek funkcionāli neatkarīgai.

Tas būtu Saeimas ziņā lemt, ja kāds tomēr uzskatītu, ka CVK jāpiesaista kādai institūcijai, sacīja CVK vadītāja.

Kā skaidroja Saulīte, pašlaik šāda piesaiste vairs nav aktuāla, jo ir plāns atrisināt agrāk konstatēto problēmu ar informācijas tehnoloģiju sistēmām. Paredzēts, ka pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām atbildību par vēlēšanu IT sistēmām uzņemsies Valsts reģionālās attīstības aģentūra.

"Vienmēr esmu uzsvērusi, ka CVK ir ārkārtīgi svarīgi būt neatkarīgai," sacīja CVK priekšsēdētāja. Viņa skaidroja, ka vēlētāji iestādes "atrašanās vietu" jeb administratīvo pievienošanu citai institūcijai sasaistītu ar to, kā šī iestāde strādā, lai gan īstenībā tam nebūtu nekāda sakara.

Ja CVK būtu pie Valsts kancelejas, Tieslietu ministrijas vai citur, tad daļa vēlētāju varētu domāt par kādu partejisku ietekmi. Lai novērstu šādas bažas, CVK jāpaliek funkcionāli neatkarīgai, norādīja Saulīte.

Kā ziņots, iepriekš tika pieļauts, ka CVK administratīvi varētu tikt pievienota kādai citai valsts institūcijai administratīvā atbalsta saņemšanai.

Latvijā

“Treknā Latvija” nonākusi pasaules uzmanības lokā: mūsu valstī aptuveni 60% pieaugušo un 20% bērnu esot liekais svars, savukārt 25% iedzīvotāju ir piemeklējusi aptaukošanās – par to liecinot Pasaules veselības organizācijas dati. Tāpēc – tuklajiem jāoperē kuņģis, lai vairs nevarētu piedzīt kuņģi pēc sirds patikas.

Svarīgākais