Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministrija nepiekrīt pārāk mazai akcīzes nodokļu paaugstināšanai

© Ģirts Ozoliņš/f64

Veselības ministrija (VM) nepiekrīt Finanšu ministrijas (FM) piedāvājumam akcīzes nodokļu paaugstināšanai, uzskatot, ka tas ir nepietiekams un būs ar nebūtisku ietekmi uz alkohola patēriņa un smēķēšanas izplatības mazināšanos, aģentūrai LETA sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Viņš norādīja, ka, lai mazinātu alkoholisko dzērienu patēriņu un smēķēšanu sabiedrībā, būtiski ir vienlaicīgi ieviest kompleksus pasākumus, kas aptver likumdošanas iniciatīvas, tostarp, ieviest atbilstošu cenu un nodokļu politiku. Līdz ar to VM nepiekrīt FM piedāvājumam akcīzes nodokļu paaugstināšanai, uzskatot, ka tas ir nepietiekams un būs ar nebūtisku ietekmi uz alkohola patēriņa un smēķēšanas izplatības mazināšanos.

VM turpinās uzturēt savus iebildumus, uzsvēra ministrs.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas izstrādāto un ieteicamo nodokļu politikas modeli Baltijas valstīs, lai mazinātu alkoholisko dzērienu lietošanas izplatību Latvijā alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa likmi visu veidu alkoholiskajiem dzērieniem laika periodā no 2024.-2026.gadam būtu jāpalielina vismaz par 15% katru gadu. Šādu akcīzes nodokļa pieaugumu aicina noteikt arī VM.

Savukārt smēķēšanas izplatības mazināšanai akcīzes nodoklis cigaretēm VM skatījumā laika periodā no 2024.-2026.gadam būtu paaugstināms vismaz par 10% katru gadu. Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas un Pasaules Bankas rekomendācijām cigarešu cenu pieaugums vismaz par 10% gadā ļautu mazināt smēķēšanas izplatību par 4%, sacīja Abu Meri.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka akcīzes nodokļa apmēra izmaiņas nav atrisināmas tikai VM līmenī.

Kā ziņots, veselības ministrs Abu Meri saskata iespējas, kā pilnveidot nākamā gada valsts budžeta projektu. Viņš pauž pārliecību, ka būtu jāceļ lielāks akcīzes nodoklis cigaretēm un alkoholam, jo pēc tam cilvēki savas veselības problēmas ārstē no veselības budžeta. Tādējādi no vienas puses budžetā nauda ienāk, bet no otras puses - plūst prom.