RAKUS ievērojami palielinājies krūts vēža izmeklējumu skaits

© Oksana Džadana/f64

Salīdzinot 2022.gada pirmo sešu mēnešu rezultātus ar tādu pašu laika periodu 2023.gadā, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Krūts veselības centrā veikto izmeklējumu skaits ir audzis par 20%, trešdien konferencē informēja RAKUS Radioloģijas nodaļas virsārste mamoloģijā Ilze Eņģele.

Lai veicinātu krūts vēža agrīnu diagnostiku, RAKUS jau vairāk nekā gadu darbojas Krūts veselības centrs, kur, taupot pacientes laiku, vienā apmeklējuma reizē iespējams veikt krūts dziedzeru mamogrāfijas, ultrasonogrāfijas un biopsijas (ultrasonogrāfijas kontrolē) izmeklējumus ar vismodernākajām iekārtām, kas palīdz ārstiem radiologiem precīzi saskatīt krūts audu izmaiņas un diagnosticēt krūts vēzi agrīni vai iespējami ātrāk, lai operatīvi uzsāktu ārstēšanu. Uzsākot ārstēšanu, katru krūts vēža pacienti pavada, konsultē un atbalsta māsa un koordinators, kas palīdz ikvienā pacienta ceļa ārstēšanas posmā, mazinot satraukumu un vairojot līdzestību.

Eņģele skaidroja, ka krūts vēža māsa un koordinators šobrīd darbojas ļoti veiksmīgi. Visvairāk palīdzība ir nepieciešama pirmreizējiem pacientiem. Tomēr viņa secina, ka atbilstoši ārstēto krūts vēža pacientu skaitam būtu nepieciešamas vismaz divas māsas un divi koordinatori, lai šī palīdzība un atbalsts būtu pieejams visiem pacientiem ar krūts vēzi.

Noteiktos gadījumos, kad ir nepieciešams vēl kāds no funkcionālajiem izmeklējumiem, piemēram, mamogrāfija ar kontrastvielas ievadīšanu vai magnētiskās rezonanses izmeklējums, šobrīd pacientam pieraksta laiks tiek nodrošināts aptuveni vienas līdz divu nedēļu laikā.

Visi to pacientu izmeklējumi, kam veikta biopsija, tiek izskatīti multidisciplinārās sanāksmēs uz augstas izšķirtspējas monitoriem, piedaloties radiologam, ķirurgam, ķīmijterapeitam un patologam. Ir iekārtota apmācību telpa, kas vienlaikus ir arī radiologu darbavieta ar mūsdienīgām, augstas izšķirtspējas darba stacijām.

Eņģele informēja, ka tiek plānots ieviest mobilo mamogrāfijas iekārtu, kas paaugstinātu atsaucību skrīninga izmeklējumiem, kā arī piesaistītu vairāk skrīninga izmeklējumus slimnīcā. Pēc viņas paustā, RAKUS skrīninga references centrs varētu būt standarta noteicējs citiem mobilās mamogrāfijas pakalpojuma sniedzējiem.

Tāpat, viņas vērtējumā, būtu jādomā arī par mākslīgā intelekta virzienam. Tas attiektos uz magnētiskās rezonanses iekārtām, lai paātrinātu un uzlabotu izmeklējumu kvalitāti. Tāpat tas attiektos uz darba plūsmas organizāciju un citiem faktoriem.

Savukārt Krūts ķirurģijas nodaļas vadītājs Jānis Eglītis informēja, ka 2013.gadā tika veiktas aptuveni 70% krūts saglabājošo operāciju, bet pēdējos gados to skaits ir samazinājies aptuveni līdz 60%. Tas ir pateicoties tam, ka uzlabojusies diagnostika. Tomēr viņš norādīja, ka vēzis tiek atklāts arī vecumā pēc 70 gadiem, tādēļ jādomā, ka šiem cilvēkiem nodrošināt skrīningu, jo šobrīd atbilstošais vecums ir no 50 līdz 60 gadiem.

Vienlaikus viņš atzina, ka nākotnē sagaidāms pacientu pieaugums onkoloģijā, un tas skaidrojam ar populācijas novecošanos Latvijā. Pēdējie objektīvie dati esot no 2017.gada, un kopumā LOC tiek ārstēti aptuveni 700 pacientu ik gadu.

Latvijā

Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.  Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.

Svarīgākais