Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Šā gada astoņos mēnešos vērojams rūpniecības produkcijas izlaides kritums

© Dmitrijs Suļžics/f64

Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad astoņos mēnešos, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās samazinājusies par 6,4% salīdzinājumā ar 2022.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tostarp apstrādes rūpniecībā 2023.gada astoņos mēnešos bija kritums par 5,9%, kamēr ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija samazinājums par 20,4%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 5,8%.

2023.gada augustā, salīdzinot ar 2022.gada augustu, rūpniecības produkcijas apmēri, pēc kalendāri koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās samazinājušies par 4,9%.

Tostarp ražošanas apmēri ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē sarukuši par 27,3%, apstrādes rūpniecībā - par 3,8% , bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 5,4%.

Produkcijas apmēri šogad augustā salīdzinājumā ar pagājušā gada augustu sarukuši divās no trim pēc īpatsvara lielākajās nozarēs, proti, koksnes un koka izstrādājumu ražošanā, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas, - attiecīgi par 7% un 8%. Ražošanas apmēri samazinājušies arī poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā - par 29,5%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā - par 18,3%, dzērienu ražošanā - par 17,1% un automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošanā - par 11,6%.

Vienlaikus rūpniecības produkcijas apmērs šogad augustā, salīdzinot ar pagājušā gada augustu, pieauga ķīmisko vielu ražošanā - par 26% un datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā - par 14,8%. Pieaugums bija arī iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 10,6%, iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozarē - par 7,7%, elektrisko iekārtu ražošanā - par 4,8%, pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē - pārtikas produktu ražošanā - par 2,6%, kā arī papīra un papīra izstrādājumu ražošanā - par 1,8%.

Savukārt 2023.gada augustā, salīdzinot ar 2023.gada jūliju, rūpniecības produkcijas apmēri, pēc sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās pieauga par 1,7%.

Tostarp ražošanas apmēri pieauga apstrādes rūpniecībā - par 0,3%, kā arī elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 11,3%, savukārt ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija kritums par 2,3%,

2023.gada augustā, salīdzinot ar 2022.gada augustu, apgrozījums apstrādes rūpniecībā, pēc kalendāri koriģētiem datiem, faktiskajās cenās samazinājās par 4,8%. Apgrozījums vietējā tirgū saruka par 6,1%, bet eksportā - par 4%, tostarp eirozonā par 0,5%, bet ārpus eirozonas - par 6,9%.

Savukārt šogad augustā, salīdzinot ar jūliju, apgrozījums apstrādes rūpniecībā, pēc sezonāli koriģētiem datiem, samazinājās par 1,9%. Vietējā tirgū apgrozījums saruka par 2,6%, bet eksportā - par 1,6%, tostarp eirozonā bija pieaugums par 1,5%, bet ārpus eirozonas bija kritums par 4,3%.