Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Meklēs risinājumus, lai saglabātu tiesības īrēt pašvaldības dzīvokli, ja mainījusies dzīves situācija

© Kaspars Krafts/f64

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija šodien konceptuāli atbalstīja vajadzību rast risinājumu dzīvesvietas saglabāšanai atsevišķiem agrāk pašvaldības atbalstu saņēmušajiem Jēkabpils novada iedzīvotājiem.

Jēkabpils novada pašvaldības pārstāvji komisijā šodien minēja trīs piemērus, kad pašvaldība iepriekš ir piešķīrusi dzīvokli īrei, bet pašlaik likums vairs nedod tiesības attiecīgajām personām to saglabāt dzīvošanai.

Tie gadījumi ir, piemēram, pirms 20 gadiem piešķirts dzīvoklis īrei daudzbērnu ģimenei, kurai visi bērni tagad ir pieauguši un šis mājoklis viņiem vairs nepienākas. Otra situācija ir agrāk īrei piešķirts dzīvoklis bārenim, kuram tagad arī zudušas tiesības uz šo mājokli.

Cits piemērs ir dzīvokļa piešķiršana savulaik medicīnas jomas pārstāvei, kurai pēc pensionēšanās vairs nepienākas iespēja to īrēt.

Deputāti sēdē uzsvēra, ka risinājums jārod, tāpēc Ekonomikas ministrija (EM) tiks aicināta līdz decembra sākumam sagatavot iespējamās izmaiņas regulējumā.

EM pārstāvis pauda atbalstu, ka izmaiņas regulējumā ir jāveic un pie to sagatavošanas varēs sākt strādāt, saņemot uzdevumu no ekonomikas ministra Viktora Valaiņa (ZZS).

Komisijas sēdē izskanēja, ka minētā jautājuma atrisināšana varētu būt svarīga ne tikai Jēkabpilij, bet arī citām pašvaldībām.

Gan Saeimas Juridiskā biroja pārstāve, gan daži deputāti norādīja, ka, virzoties uz risinājuma rašanu šajā jautājumā, nevar pieļaut, ka pie vajadzības nākotnē pašvaldībai vairs nebūtu pieejamas brīvas dzīvojamās telpas.