NEPLP tiesā uzvar TVNET

© Pixabay.com

Rīgas pilsētas tiesa šodien noraidījusi SIA “TVNET GRUPA”, sūdzību par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) 2023.gada 22.maija lēmumu saistībā ar Alekseja Roslikova interviju, kurā viņš runā par iedzīvotāju deportācijām, šādu informāciju nra.lv apstiprināja NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

“Tiesa konstatēja ka NEPLP lēmums bija pamatots un tiesisks un konstatēja, ka TVNET ir izplatījis dezinformāciju. Šis gadījums parāda, ka patiesi tikusi izplatīta dezinformācija un parāda to, cik viegli sabiedrība uzķeras uz dezinformatoru izplatītajām ziņām”, nra.lv skaidroja I.Āboliņš

Šā gada 5.aprīlī NEPLP pieņēma lēmumu par administratīvā pārkāpuma procesa uzsākšanu par to, ka TVNET neievēro Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteikto faktiem neatbilstošas un maldinošas informācijas izplatīšanas ierobežošanas regulējumu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un katalogos, tādējādi pārkāpjot Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 24.panta ceturto daļu.

2023.gada 29.martā TVNET interneta vietnē www.rus.tvnet.lv tika publicēta intervija ar Alekseju Roslikovu ‘’О Гревцовой, ВНЖ и войне. В студии Алексей Росликов’’ (https://rus.tvnet.lv/7742629/o-grevcovoy-vnzh-i-voyne-v-studii-aleksey-roslikov). NEPLP uzskata, ka vārds krievu valodā - ‘’депортация’’ (latviešu valodā - deportācija) raidījumā lietots pretēji šā vārda nozīmei. Savukārt TVNET iesniegumā tiesai paudis, ka Latvijas situācijā vārda„deportācija” lietošana nav nepamatota, ka to var lietot”.

Raidījuma viesis ir izmantojis vārdu „deportācija”, apspriežot grozījumus Imigrācijas likumā.

Kā minēts tiesas spriedumā intervijas gaitā A.Rosļikovs skaidri norādījis, ka plānotie grozījumi likumos skars vecus cilvēkus, kas vecuma dēļ vairs nebūs spējīgi īsā laikā apgūt latviešu valodu un nokārtot valodas eksāmenu, lai varētu turpināt uzturēties Latvijā. Neizpildot valodas apguves prasību, šie cilvēki tiktu piespiedu kārtā nogādāti ārpus valsts.

A.Rosļikovs intervijā paudis: „Nu es vispār īstenībā kaut kā neapspriestu tēmu tādā formātā - ja būs deportācijas, nebūs deportācijas vai būs deportācijas, bet tā būs visas Eiropas mēroga katastrofa. Un es laikam absolūti izteikšu visas mūsu frakcijas, visas mūsu partijas viedokli, ka kā var atbalstīt cilvēku, kura partija ir organizējusi pirmo deportāciju neatkarīgajā, neatkarīgās Latvijas vēsturē.” Tiesa atzinusi, ka NEPLP “pamatoti izvērtējusi lietā iegūtos pierādījumus pamatojoties uz vispusīgi, pilnīgi un objektīvi izpētītiem visiem administratīvā pārkāpuma lietas apstākļiem, to kopumā, pēc likuma un tiesiskās apziņas”.

“Kā redzams no lietas materiāliem, raidījuma laikā gan raidījuma viesis A.Rosļikovs, gan raidījuma vadītāji (žurnālisti) Ē.Staškeviča un V.Radionovs vairākkārtīgi uzsver, ka plānotie Imigrācijas likuma grozījumi paredz masveida vardarbīgas iedzīvotāju deportācijas. Tā, raidījuma viesis A.Rosļikovs raidījuma pirmajā fragmentā 00:27:33-00:27:52 norāda: „Nu, es vispār īstenībā kaut kā neapspriestu tēmu tādā formātā - ja būs deportācijas, nebūs deportācijas vai būs deportācijas, bet tā būs visas Eiropas mēroga katastrofa. Un es laikam absolūti izteikšu visas mūsu frakcijas, visas mūsu partijas viedokli, ka kā var atbalstīt cilvēku, kura partija ir organizējusi pirmo deportāciju neatkarīgajā, neatkarīgās Latvijas vēsturē.” Tātad raidījuma viesis A.Rosļikovs nepārprotami un pilnībā nepamatoti pielīdzina esošo situāciju deportācijām, ko piedzīvoja Latvijas tauta saistībā ar Padomju Savienības okupācijas iestāžu lēmumiem par iedzīvotāju izsūtīšanu uz attāliem PSRS apgabaliem. 1949.gada 25.-29.martā.”, norādījusi tiesa.

TVNET spriedumu ir tiesīgs pārsūdzēt 10 dienu laikā.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.