Gaidāma paaugstinātas bīstamības vētra; iespējami plaši postījumi

© pixabay.com

Jau 1.oktobrī portāls nra.lv rakstīja, ka 4.oktobra rītā Latvijā iespējama gadsimta vētra, kas var nest ievērojamus postījumus. Eiropas vidējā prognožu centra meteomodelis prognozēja, ka vēja ātrums var sasniegt 44 m sekundē, kas nozīmētu, ka, piemēram Kolka tiktu nopostīta. Šobrīd prognoze tik lielu vēju nesola, tomēr saglabājas lielu postījumu risks. Latvijā no plkst. 17 ir izsludināts oranžais brīdinājums.

Mārtiņš Birgšteins savā mikroblogošanas vietnē "X" brīdina: šovakar, plkst. 17:00 spēkā stāsies LVĢMC dzeltenās un oranžās pakāpes brīdinājums par stipru un ļoti stipru vēju. Šovakar sākot no rietumiem, visā valstī gaidāma vēja pastiprināšanās brāzmās līdz 16-20 m/s.

Iekšzemē šāds vējš jau var nest postījumus, turklāt vairums koku vēl ir pilni ar lapām. Kurzemē un tās piekrastē stiprākās vēja brāzmas sāksies jau nakts sākumā, kad brāzmas sasniegs ātrumu 20-24 m/s, bet piekrastē pat līdz 30 m/s, savukārt nakts otrajā pusē un no rīta, ciklonam virzoties uz ziemeļaustrumiem, vētras spēka vēja brāzmas virzīsies pāri Rīgas līcim uz Vidzemes pusi, tur tad atnesot vēja brāzmas iekšzemē līdz 20-24 m/s, bet piekrastē līdz 30 m/s. Vējš pakāpeniski sāks pierimt trešdienas dienas laikā.

Vietnē "X" Normunds Negaiss paskaidro: "Kas liek pievērst uzmanību šai gaidāmajai vētrai, ir tas, ka ir ļoti silta gaisa klātbūtne ciklona centra tuvumā. Un arī tā tas, ka ciklons sāks veidoties pie mums, nevis atnāks. Šie visi apstākļi drīzāk veicina vētras spēku, nekā to mazina."