Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus par parādu piedziņas aizliegumu no bērnu uzturam novirzītās naudas

© pixabay.com

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par parādu piedziņas aizliegumu no bērnu uzturlīdzekļu finansējuma.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Edgars Tams. Viņš skaidro, ka pastāv situācijas, kad ģimenē, pret kuras apgādnieku ir vērsta parādu piedziņa, aug bērni, kuri saņem uzturlīdzekļus no vecāka, ar kuru apgādnieks ir šķīries. Ir arī gadījumi, kad objektīvu iemeslu dēļ uzturlīdzekļi tiek maksāti lielākā apmērā par valstī noteikto minimumu.

Tams vēlas nepieļaut, ka šie bērni tiek apdalīti. Šobrīd uzturlīdzekļi tiek saglabāti tikai valstī noteiktā minimālā uzturlīdzekļu apmērā. Gadījumā, ja uzturlīdzekļi tiek maksāti vairāk par minimālo apmēru, pārējais tiek novirzīts saņēmēja parādu segšanai. Tama ieskatā tas ir pavisam nepareizi, jo ne bērns, ne otrs vecāks, ar kuru vairs nav kopdzīves, nevar būt atbildīgs par tā vecāka neveiksmēm, pret kuru ir vērsta parādu piedziņa.

"Ir aplami kāda no vecākiem neveiksmju dēļ likt ciest bērniem, liedzot saņemt tieši bērnam domātos uzturlīdzekļus un pabalstus," uzskata idejas autors.

Tāpēc viņš aicina veikt grozījumus saistībā ar līdzekļiem, pret kuriem nevar vērst piedziņu. Proti, ka parādu piedziņu nevar vērst pret maksājumiem, kuri norādīti kā uzturlīdzekļi bērnam neatkarīgi no summas apmēra, ko maksā otrs vecāks labprātīgi vai saskaņā ar tiesas lēmumu, vai Uzturlīdzekļu garantijas fonda lēmumu. Tas pats attiektos arī uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamajiem bērna uzturlīdzekļiem.