Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

"Vienotība" Eiropas parlamenta vēlēšanām izvēlējusies saraksta līderus

© Dmitrijs Suļžics/f64

"Vienotības" Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu saraksta iespējamie līderi, visticamāk, būs partijas "smagsvari" - ārlietu ministrs, iepriekšējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un Eiropas Komisijas izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis, sarunā ar aģentūru LETA pieļāva vairāki partijas politiķi.

Tāpat uz 2024.gada jūnija sākumā gaidāmajā EP vēlēšanām kā potenciālie kandidāti tiek nosaukti pašreizējie JV pārstāvji EP - Sandra Kalniete, Inese Vaidere un Dace Melbārde, ja gadījumā minētie pretendenti paši gribētu tam piekrist.

Reizē partijas pārstāvji aģentūrai LETA uzsvēra, ka līdz šim partijas valdē vēl nav notikušas diskusijas par EP kandidātiem un ka pirms diskusiju sākšanas par to vēl ir jāsagaida valsts 2024.gada budžeta pieņemšana Saeimā.

Vaicāta par to, vai Kariņš un Dombrovskis varētu būt JV vēlēšanu saraksta pirmie kandidāti, EP deputāte Melbārde aģentūrai LETA atzīmēja, ka ar neapbruņoti aci redzams, ka viņi abi ir dabiski līderi, kuri ir pazīstami arī Eiropas Parlamentā. Taujāta, kuram no viņiem sarakstā būtu jāieņem pirmais numurs, EP deputāte ar smaidu pieļāva, ka par to vajadzētu vienoties abiem politiķiem kopīgi.

Melbārde norādīja, ka pašlaik viņai vēl grūti atbildēt, vai, ja saņemtu piedāvājumu no partijas, pati piekristu startēt EP vēlēšanās uz jaunu termiņu. Politiķe vēl ir pārdomās, vai saistīt sevi ar iespēju turpināt darbu Eiropas Parlamentā, vai arī atsākt strādāt Latvijā.

EP deputāte Vaidere līdzīgi atbildēja, ka abi bijušie Ministru prezidenti būtu ļoti labs līderu pāris, JV startējot nākamā gada vēlēšanās.

Vaicāta, vai pati kandidēs uz EP, Vaidere norādīja, ka, ja partijas valde, biedri viņai uzticētu šādu iespēju, tad labprāt atkārtoti startētu uz šo amatu, jo politiķei ir redzējums par to, kas ir jāpaveic, kā arī pieredze un enerģija, kā to izdarīt.

"Jaunās vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis aģentūrai LETA uzsvēra, ka Dombrovskis, Kariņš, Kalniete, Vaidere un Melbārde ir "kā dūre jeb ļoti stiprs iespējamais politiskais piedāvājums". Vienīgi vēl būs jāsaprot, vai visi minētie piekristu kandidēt, atzīmēja politiķis, norādot, ka, iespējams, vēl kāds no pazīstamiem JV pārstāvjiem būs gatavs startēt vēlēšanās.

JV frakcijas vadītājs gan reizē skaidroja, ka partijā vēl nav sākušās diskusijas par EP kandidātu listi, jo līdz šim laiku aizņēma jaunās valdības veidošana, savukārt tuvākajā laikā būs jāstrādā pie nākamā gada budžeta pieņemšanas. Pēc tam JV būs iespēja sarīkot semināru, lai spriestu par EP vēlēšanām.

Pats Dombrovskis aģentūrai LETA sacīja, ka šodien tas vēl netiek apspriests un ka minētais jautājums dienas kārtībā nonāks tuvāko mēnešu laikā, kad par to arī sāksies diskusijas partijā. EK izpildviceprezidents apstiprināja, ka nopietni apsver iespēju kandidēt uz EP.

Vaicāts par to, kā izvērtīsies tas, vai viņš vai Kariņš ieņems komisāra amatu Eiropas Komisijas nākamajā sasaukumā, politiķis vērsa uzmanību, ka par šo jautājumu būs jādiskutē, to pārrunājot ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu.

Atbildot uz jautājumu par EP saraksta līderiem, Ministru prezidente Siliņa aģentūrai LETA pieļāva, ka, visticamāk, uz EP vēlēšanām varētu tikt virzīti JV smagsvari. Reizē Siliņa akcentēja, ka nav tieši zināms, kuri tie būs, jo "Vienotība" un JV par EP vēlēšanām nav vēl sākusi iekšējo diskusiju - tas ir vēl nākamo mēnešu jautājums.

Premjerministre akcentēja, ka primāri pašlaik notiek koncentrēšanās uz aktuālajiem darbiem, kas jāpaveic jaunajai valdībai.

"Vienotības" priekšsēdētājs, finanšu ministrs Arvils Ašeradens skaidroja, ka pašlaik svarīgi bija izveidot jauno valdību, sestdien notika partijas kongress un drīzumā valdībā un Saeimā būs jāpieņem valsts 2024.gada budžets. Pavisam drīz JV sāks gatavoties EP vēlēšanām, liekot kopā kandidātu listi, - partijai tam ir laiks līdz decembrim, atzīmēja partijas līderis.

EP vēlēšanas gaidāmas 2024.gada jūnija sākumā.