Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Līdz šim SAB saņēmis pieprasījumu par valsts noslēpuma pielaides izsniegšanu Mieriņai un vienam no ministriem

© Ģirts Ozoliņš/f64

Patlaban Satversmes aizsardzības birojs (SAB) ir saņēmis pieprasījumu par speciālās atļaujas izsniegšanu darbam ar valsts noslēpumu Saeimas priekšsēdētājai Daigai Mieriņai (ZZS) un vienam no jaunās valdības ministriem, aģentūra LETA uzzināja SAB.

Lai varētu sākt nepieciešamās pārbaudes un atļauju piešķiršanas process ritētu iespējami raiti, SAB ir sazinājies ar Valsts kanceleju un lūdzis iespējami drīz iesniegt dokumentus arī par citiem ministriem, kuriem nepieciešamas speciālās atļaujas pieejai valsts noslēpumam.

Aģentūras LETA aplēses liecina, ka jaunas pielaides būs nepieciešamas tikai dažiem ministriem, piemēram, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrei Ingai Bērziņai (JV), klimata un enerģētikas ministram Kasparam Melnim (ZZS) un kultūras ministrei Agnesei Loginai (P).

Pārējiem ministriem, tostarp premjerei Evikai Siliņai (JV), pielaides nav nepieciešamas, jo viņi darbojās arī līdzšinējā valdībā vai arī ieņēma amatus Saeimas komisijās, kur pielaides viņiem SAB izsniedzis jau iepriekš.

Likumā par valsts noslēpumu norādīts, ka pārbaude veicama trīs mēnešu laikā. Ja objektīvu iemeslu dēļ termiņu nav iespējams ievērot, to var pagarināt uz laiku vēl līdz trim mēnešiem.

Pielaides ir nepieciešamas visiem ministriem.

Siliņas valdība apstiprināta 15.septembrī.