Labākos Pasaules skriešanas čempionāta dalībniekus sveiks arī Edgars Rinkēvičs

© Gints Ivuškāns/f64

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs šodien plkst.10 piedalīsies Pasaules čempionāta skriešanā apbalvošanas ceremonijā, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Pasaules čempionātā skriešanā sacentīsies elites sportisti no 56 valstīm, vēsta sacensību organizatori.

Pasaules čempionātam Rīgā pietiekušies 348 elites skrējēji, starp kuriem ir arī pieci pasaules rekordu īpašnieki. Sportisti cīnīsies par pasaules čempiontituliem jūdzes, piecu kilometru un pusmaratona distancēs.

Jūdzes skrējienā dalību ir pieteikusi kenijiete Faita Kipjegona, kura lūkos arī sasniegt jaunu rekordu attiecīgajā distancē. Viņa šosezon sasniegusi pasaules rekordus jūdzes, 1500 metru un 5000 metru skrējienos.Tāpat jūdzes skrējienā grasās startēt pasaules čempionāta sudraba medaļniece 1500 metru distancē Etiopijas pārstāve Diribe Velteja, viņas tautiete Freveinija Hailu, austrāliete Džesa Halla un kenijiete Beatrise Čepkoeča.

Savukārt vīriešu konkurencē jūdzes distancē startēs amerikānis Sems Prakels, kurš ir pirmais pasaules rekorda īpašnieks jūdzes distancē šosejā. Viņš lūkos aizstāvēt savu titulu un sacentīsies ar tautieti Hobsu Kesleru, etiopieti Tedesu Lemi un kenijiešiem Reinoldu Čeriotu un Kjumbi Munguti.

Savukārt piecu kilometru distancē kenijiete Beatrise Čebeta cīnīsies par savu otro pasaules čempiones titulu šogad, bet konkurenci viņai sastādīs pasaules rekorda īpašniece attiecīgajā distancē Ejgajehe Taje no Etiopijas, olimpiskā čempione 3000 metru šķēršļu skrējienā Peruta Čemutaja no Ugandas un japāniete Nozomi Tanaka.

Vīriešu konkurencē piecu kilometru distancē par uzvaru cīnīsies pasaules rekorda īpašnieks etiopietis Berihs Aregavi, viņa tautietis Jomifs Kejelča un kenijietis Nikolass Kipkorirs.

Tikmēr pusmaratona distancē savus titulus lūkos aizstāvēt kenijiete Peresa Jepčirčira un ugandietis Jakobs Kiplimo.

Jepčirčirai, kura ir olimpiskā čempione maratonā un, finišējot stundā piecās minūtēs un 16 sekundēs, uzvarēja pasaules čempionātā pusmaratonā, konkurenci sastādīs Kenijas 2023.gada labākā skrējēja Irīna Jepčumba Kimais, etiopiete Tsigija Gebreselama, vāciete Konstance Klosterhalfena un amerikāniete Sāra Hola.

Starp vīriešiem par uzvaru cīnīsies arī etiopietis Džemals Jimers, kenijietis Daniels Simius Ebenjo un Eiropas rekordists piecu kilometru distancē Džimijs Gresjē no Francijas.

Latvijā

Ņemot vērā ierobežotās iespējas pieprasīt papildu finansējumu nākamā gada budžetā ierastajām nozaru ministriju prioritātēm, labklājības ministrs Uldis Augulis cenšas pamatot, kāpēc pensiju un ģimenes pabalstu palielināšana ir saistīta ar valsts drošību.

Svarīgākais