Policisti, kuri Rīgā apzaga džipu, klusi palaisti brīvībā

Policistu auto apzadzēju lieta, kas kalpoja par pamatu iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces demisijai, pieklusināta un abi par BMW džipa apzagšanu februāra beigās aizturētie policisti bez lieka trokšņa palaisti brīvībā, ziņo portāls Pietiek.com.

Valsts policijas (VP) Iekšējās drošības birojs nekādus komentārus par izmeklēšanu nesniedz, vien apstiprina Pietiek rīcībā esošo informāciju, ka viens no policistiem brīvprātīgi nolēmis atvaļināties no dienesta. Šis un citi ar džipa apzagšanu saistītie apstākļi pastiprina jau Mūrnieces demisijas brīdī politikas kuluāros cirkulējošās versijas, ka tā, iespējams, bijusi provokācija.

Jau nākamajā dienā pēc Mūrnieces demisijas neoficiāli izskanēja versija – abi par zādzību aizturētie policisti drīz klusi pametīs darbu Valsts policijā un veiksmīgi iekārtosies citā darbā, bet džipa īpašnieka iesniegums policijā tiks vai nu paņemts atpakaļ, neizvirzot nekādas pretenzijas pret abiem 1977. un 1966. gadā dzimušajiem VP kārtībniekiem. Ja tā notiks, būs skaidrs, ka policistu zādzība no BMW džipa, iespējams, bijusi provokācija.

Savukārt Valsts policija šodien izplatīja paziņojumu, ka izmeklēšanai nav pamata uzskatīt, ka sākotnēji plašsaziņas līdzekļos publiskotie notikumu apstākļi un pats zādzības un iekļūšanas fakts būtu inscenēts vai viltots.

Šobrīd VP IDB lietvedībā atrodas kriminālprocess par zādzības faktu no automašīnas BMW X5 salona, kas notika 8.februārī Rīgā, Skolas un Dzirnavu ielu krustojumā.

Kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētajiem noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts KL 175.p.3.d. atzīti divi Rīgas reģiona pārvaldes darbinieki. Aizdomās turētajiem piemērots drošības līdzeklis - aizliegums pildīt VP amatpersonas pienākumus.

18.februārī Valsts policija saņēmusi cietušās personas iesniegumu par veikto zādzību un nozagtajiem priekšmetiem – ģitāru un portatīvo datoru.

Šobrīd viens no aizdomās turētajiem policijas darbiniekiem ir atvaļinājies no dienesta IeM pēc paša vēlēšanās. Minētais apstāklis gan neietekmēs izmeklēšanas gaitu un rezultātus.

Pietiek.com ziņo: abi policisti liecinājuši, ka atlikuši no džipa paņemtās mantas – ģitāru un portatīvo datoru. Par spīti tam, ka džipa īpašnieks apgalvojot pretējo – mantas nav atdotas, iespējams, policistu liecības, ka mantas atliktas atpakaļ, bija formāls pamats viņu atbrīvošanai. Tas nav vienīgais apstāklis, kas raisa jautājumus šajā lietā. Izmeklēšanā noskaidrots, ka 16. februārī portālā kompromat.lv ievietotais videonovērošanas kameras ieraksts notikušo incidentu neparāda līdz galam.

Policija sākotnēji džipa īpašnieka atrašanai veltījusi lielas pūles – nekavējoties apciemoti viņa ģimenes locekļi un vairāki draugi un paziņas, kas prasījis plašu policijas spēku iesaisti. Policija tobrīd skaidrojusi, ka tai steidzami nepieciešams iesniegums no džipa īpašnieka, lai būtu pamats abu aizdomās turēto policistu aizturēšanai. Tomēr neilgi pēc tam abi policisti bez lieka trokšņa atbrīvoti.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais