Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Krievu savienība nosaukusi pretendentus Eiropas parlamentam

© F64

No Latvijas Krievu savienības (LKS) partiju apvienības "Pamats" sarakstā uz Eiropas Parlamentu (EP) 2024.gada vēlēšanās varētu kandidēt arī Miroslavs Mitrofanovs, Jeļena Osipova un Inna Djeri.

Kā aģentūrai LETA pavēstīja LKS valdes loceklis, Rīgas domes deputāts Mitrofanovs, LKS sanāksmē iezīmējies, ka no partijas uz EP vēlēšanām tiks virzīti seši kandidāti. Nākotnē vēl gaidāms lēmums par pretendentu secību partiju apvienības sarakstā.

No LKS varētu kandidēt Jelgavas domes deputāts Andrejs Pagors, Rīgas domes deputāt deputāti Inna Djeri un Mitrofanovs, pērn Valsts drošības policijas uzmanībā nonākusī Jeļena Osipova, juriste, LKS pārstāve Daugavpilī Jekaterīna Stehnovska-Slavska un EP deputātes Tatjanas Ždanokas (LKS) palīdze Jūlija Sohina.

LKS nolēmusi, ka EP vēlēšanās kandidēs no partiju apvienības "Pamats" saraksta kopā ar "Centra partiju", kas no savas puses vēl izvirzīs četrus kandidātus.

Pašlaik no LKS EP ievēlēta Ždanoka, kurai pēc Saeimas pieņemtajiem likuma grozījumiem vairs nebūs tiesību kandidēt uz Eiropas Parlamentu.

Mitrofanovs norādīja, ka Ždanoka jau pirms četriem gadiem esot norādījusi, ka vairāk uz EP nekandidēs.

EP vēlēšanas paredzēta 2024.gada jūnija sākumā.

Kā ziņots, Saeima 2022.gadā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus EP vēlēšanu likumā, tajos nosakot, ka EP vēlēšanās Latvijā nevar kandidēt un EP nevar ievēlēt personu, kura pēc 1991.gada 13.janvāra darbojusies Padomju Savienības Komunistiskajā partijā (Latvijas Komunistiskajā partijā).

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka Augstākā tiesa iepriekš ir konstatējusi, ka Ždanoka pēc 1991.gada 13.janvāra bijusi Komunistiskās partijas biedre.