Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā

Tiesībsargs Labklājības ministrijas iecerētās VBTAI reformas vērtē piesardzīgi

© f64.lv, Oksana Džadana

Tiesībsarga birojs Labklājības ministrijas (LM) iecerētās Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) reformas vērtē piesardzīgi, saka Tiesībsarga Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

"Tiesībsarga rīcībā ir tikai publiski izskanējusī informācija par ministrijas iecerētajām reformām. Tiesībsargs VBTAI reformas vērtē piesardzīgi, jo vēl nav ieviestas iepriekšējās reformas, kad jau top jauna. Turklāt inspekcijā ilgstoši ir neaizpildītas vakances, kas rada bažas, vai pietiks jaudas," sacīja Grāvere.

Viņasprāt, sistēmiski raugoties, jāpiekrīt, ka metodiskajai vadībai un uzraudzībai nav jābūt vienas institūcijas pārziņā, kā tas ir pašlaik.

Taču abas jomas - kā metodiskā vadība un sadarbības koordinēšana, tā arī uzraudzība - ir vienlīdz nozīmīgas. Gaidāmā reforma paredz stiprināt inspekcijas lomu metodiskās vadības un sadarbības koordinēšanā, bet mazināt uzraudzības un kontroles funkciju. Par to liecina arī iecere mainīt nosaukumu - nelietot vārdu inspekcija, kas nozīmē pārbaudes iestādi kādā noteiktā sfērā, uzsvēra Grāvere.

Vērtējot ieguvumus un trūkumus, Grāvere sacīja, ka plānotā reforma dod cerību, ka varētu uzlaboties institūciju sadarbība, inspekcijai kļūstot par koordinatoru atbalsta bērnam sniegšanā. Savukārt galvenās Tiesībsarga biroja bažas ir par to, ka bērnu tiesību joma varētu palikt bez uzraudzības un bez kontrolējošas iestādes.

Jau ziņots, ka no nākamā gada 1.janvāra Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) tiks pārdēvēta par Bērnu aizsardzības centru.

Labklājības ministrijas Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Ilze Kurme skaidroja, ka VBTAI pārveide paredzēs strikti nodalīt uzraudzības un kontroles funkciju un ievērojami stiprināt atbalsta bloku, kuram nākotnē jākļūst par bērnu aizsardzības sistēmas kopējā ietvara turētāju, pārredzot visu sistēmu ar daudzajiem tās īstenošanā iesaistītajiem - izglītības, veselības, sociālā joma, tiesībsargājošās institūcijas, pašvaldības un citiem - vienkopus, kā arī būtiski dažādos līmeņos pārredzot bērniem un ģimenēm pieejamo atbalstu un pakalpojumus un piedāvājot risinājumus vajadzībām, kurām atbalsts netiek nodrošināts.

Kurme uzsvēra, ka viena institūcija nevar pārvaldīt notiekošo visās pārējās jomās, tomēr kādam ir jāstrādā pie šo jomu un atsevišķu institūciju rīcības sinhronizēšanas un loģiskas un sadarbspējīgas struktūras un algoritmu ieviešanas.