Liepājas autobusu parks norāda uz vairākām samilzušām problēmām pasažieru pārvadājumos

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Liepājas autobusu parks (LAP) nosūtījis satiksmes ministram Kasparam Briškenam vēstuli, aicinot kopīgi un konstruktīvi risināt samilzušos pasažieru pārvadājumu nozares izaicinājumus.

LAP ir pārliecināts - ilgtermiņa risinājumi nozares un sabiedriskā transporta sistēmas pilnveidošanai iespējami, tikai kopīgi sadarbojoties pārvadātājiem, Satiksmes ministrijai un Autotransporta direkcijai (ATD).

LAP vairākkārtēji vērsis lēmumpieņēmēju uzmanību uz to, ka ar ievērojamiem izaicinājumiem saskaras visa pasažieru pārvadājumu nozare, ne tikai atsevišķi komersanti. Daži no šiem izaicinājumiem:

(1) fundamentāls autobusu vadītāju trūkums, vecums un kvalifikācija;

(2) neadekvātā situācija tirgū, kur daļa komersantu izpilda sabiedrisko pasūtījumu ilgtermiņa līgumu ietvaros, kas tika noslēgti, vadoties pēc jaunas ATD izstrādātās koncepcijas, kamēr citi sabiedriskā transporta pārvadājumu pakalpojumu nodrošina pamatojoties uz pagaidu līgumiem pēc citiem noteikumiem;

(3) ģenerālvienošanās trūkums;

(4) iniciatīvas trūkums indeksēt pakalpojuma cenas, neskatoties uz fundamentālām izmaiņām degvielas un atalgojuma tirgū, kā arī ekonomikā, pēdējos gados;

(5) pašvaldībām piederošo uzņēmumu stāvokļa un priekšrocību izmantošana strādājot brīvajā tirgū, kur pakalpojumus būtu iespējams pilnībā uzticēt privātajam sektoram;

(6) esošā darbnespējas lapu izsniegšanas regulējuma nepilnības.

Jau šobrīd, lai nodrošinātu reisu izpildi, LAP veic autobusu vadītāju relokāciju, veic dažādus loģistikas pārplānošanas pasākumus, aktīvi strādā pie jaunu vadītāju piesaistes un īsteno citus pasākumus, lai nodrošinātu pakalpojumu visos maršrutos.

Latvijā

“Man jau pērnajā rudenī lika saprast, ka turpinājuma nebūs,” teic Valsts valodas centra direktors Māris Baltiņš, komentēdams savu atlaišanu no darba, kas notiks šā gada 29. septembrī. To “lika saprast” Tieslietu ministrija.