Puse no Latvijas iedzīvotājiem pēdējo mēnešu laikā vētras, zibens vai pērkona dēļ ir sastapušies ar mobilo sakaru, interneta vai cita veida traucējumiem

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Puse no Latvijas iedzīvotājiem jeb 51% pēdējo mēnešu laikā vētras, zibens vai pērkona dēļ ir sastapušies ar mobilo sakaru, interneta vai cita veida traucējumiem, liecina pētījumu kompānijas "Tribus Research" veiktās aptaujas dati.

Sekojot līdzi pēdējo mēnešu laikā vētras nodarītajiem postījumiem Latvijas teritorijā, pētījuma kompānija "Tribus Research" veica aptauju, kurā noskaidroja dažādus aktuālus jautājumus, tostarp arī plašāk uzzināja par problēmām, traucējumiem un apgrūtinājumiem, ar kuriem iedzīvotāji sastapās, un ar stratēģijām, ko iedzīvotāji izmanto vai būtu gatavi izmantot, lai pasargātu sevi no vētras, zibens vai pērkona radītiem zaudējumiem.

Visbiežāk aptaujātie iedzīvotāji sastapušies ar interneta pieslēguma traucējumiem (31%), mobilo sakaru traucējumiem (24%) un elektroenerģijas padeves pārrāvumiem (17%). Neliela daļa iedzīvotāju saskārušies ar grūtībām nokļūt darba vietā vai citur (piemēram, kavēta satiksme) (5%), ar nodarītiem postījumiem sev piederošai teritorijai (piemēram, dārzam vai mežam) (5%), kā arī ar nodarītiem postījumiem mājoklim (5%). Visretāk iedzīvotāji ir sastapušies ar bojājumiem automašīnai (3%), bojājumiem elektroierīcēm (3%) un personīgi gūtām traumām (2%).

Ar interneta pieslēguma traucējumiem visbiežāk sastapušies iedzīvotāji, kuri dzīvo Rīgā (32%), kā arī Kurzemes un Vidzemes iedzīvotāji (26%). Arī ar mobilo sakaru traucējumiem vētras laikā visbiežāk sastapušies Rīgā dzīvojošie (33%), vidzemnieki (30%) un kurzemnieki (29%). Turklāt biežāk sakaru traucējumus izjutuši LMT (38%) mobilā operatora lietotāji, bet retāk Tele2 (32%) un Bites (30%) lietotāji.

Ar elektroenerģijas pārrāvumiem visbiežāk sastapušies lauku teritorijās dzīvojošie (37%).

Visbiežāk jeb vairāk nekā 2/3 aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka vislabākais veids, kā pasargāt sevi no vētras radītajiem zaudējumiem, ir sava īpašuma apdrošināšana (68%).

Gandrīz puse iedzīvotāju uzskata, ka nepieciešams apdrošināt savu automašīnu (49%) un pašam ievērot dažādus piesardzības pasākumus (piemēram, uzturēties iekštelpās un izslēgt elektroierīces) (45%). Salīdzinoši bieži aptaujātie uzskata, ka veselības apdrošināšana (41%) un zibensnovedēja uzstādīšana mājoklim (38%) varētu pasargāt viņus no vētras radītiem zaudējumiem. Savukārt retāk iedzīvotāji norāda, ka sevi no zaudējumiem var pasargāt ar elektroierīču apdrošināšanu (32%), regulāru sava īpašuma uzturēšanu labā stāvoklī (29%) un ievērojot radio un televīzijā rekomendētos piesardzības pasākumus (22%).

Kopumā sievietes biežāk nekā vīrieši apsver dažādus veidus, kas varētu pasargāt viņas no vētras radītiem zaudējumiem. Turklāt jo augstāki ienākumi, jo biežāk aptaujātie uzskata, ka dažādu veidu apdrošināšana pasargātu viņus no iespējamiem zaudējumiem.