Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

PVO iesaka veselībai novirzīt vismaz 12% no kopējiem valdības izdevumiem

© Ģirts Ozoliņš/f64

Veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) šodien tikās ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvniecības Latvijā vadītāju Uldi Mitenbergu, vienojoties par galvenajām sadarbības jomām, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Sadarbību ar PVO, lai piesaistītu organizācijas ekspertus, izmantotu starptautisku praksi un citu valstu pozitīvo pieredzi, turpmāk plānots izvērst - integrētas veselības aprūpes ieviešanā ar fokusu uz primāro veselības aprūpi, ilgtspējīgas veselības aprūpes finansēšanas modeļa ieviešanā, zāļu pieejamības veicināšanā un veselības digitalizācijā. Šie jautājumi ir arī ministra prioritātes, kam PVO pārstāvis pauda nedalītu atbalstu.

Pēc Ulda Mitenberga norādītā, ātrākus rezultātus varētu panākt jautājumā par veselības aprūpes finansēšanas modeli. PVO ieteikums ir veselībai novirzīt vismaz 12% no kopējiem valdības izdevumiem. Salīdzinoši īsākā laika posmā panākamas arī izmaiņas medikamentu pieejamības veicināšanā, kas tajā skaitā ir saistīts ar kompensējamo zāļu sarakstu un sistēmas pilnveidošanu. Pēc Mitenberga uzsvērtā, visu pasākumu mērķis ir ilgtermiņā samazināt novēršamo mirstību, kas Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, ir augsta.

VM aktīvi sadarbojas ar PVO, kas nodrošina plaša spektra augstākās kvalitātes ekspertīzi, ko Latvijas veselības politikas veidotāji un veselības aprūpes darbinieki izmanto ikdienas darbā. Tāpat PVO nodrošina ārvalstu ekspertus piesaisti pasākumiem Latvijā, organizē un finansiāli atbalsta Latvijas ekspertu pieredzes apmaiņas vizītes.