Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Kopš gada sākuma Lietuvā aizturēti 822 trešo valstu pilsoņi, kas ieradušies no Latvijas

© pixabay.com

No Latvijas Lietuvā ieradušos nelegālo migrantu skaits šogad pieaudzis 20 reižu, trešdien paziņoja Lietuvas Iekšlietu ministrija pēc tam, kad ministre Agne Bilotaite šo jautājumu pārrunāja ar Latvijas iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski (JV).

Kopš gada sākuma līdz 25.septembrim Lietuvā aizturēti 822 trešo valstu pilsoņi, kas ieradušies no Latvijas, liecina Lietuvas Iekšlietu ministrijas apkopotā informācija.

"Tas ir 20 reižu vairāk nekā šajā laika posmā pērn," aplēsts ministrijā.

"Lietuva ir darījusi visu, lai aizsargātu valsts robežu, un novērojam, ka mēģinājumu nelikumīgi šķērsot robežu skaits būtiski samazinājies. Tomēr mēs novērojam sekundārās migrācijas plūsmas pieaugumu no Latvijas," pēc trešdien notikušās telefonsarunas ar Kozlovski teica Bilotaite, piebilstot, ka abi ministri runājuši par iespējamiem risinājumiem situācijai.

Lietuvas un Latvijas iekšlietu ministri ir vienojušies par abu valstu tiesībsargājošo institūciju sadarbības stiprināšanu nelegālās migrācijas iegrožošanā.

Pašlaik Lietuvas un Latvijas robežsardzes dienesti nodrošina, ka Lietuvā aizturētie nelegālie migranti tiek nogādāti atpakaļ Latvijā 72 stundu laikā.

Lietuvas robežsargi palīdzēs sniegt atbalstu Latvijas un Baltkrievijas robežas aizsardzībā, lai novērstu nelegālo migrāciju, apliecināja Lietuvas Iekšlietu ministrijā. Otrdien uz Latviju devās jauna 20 Lietuvas robežsargu komanda. Viņi nomainīs 17 Lietuvas robežsargus, kuri divas nedēļas strādājuši uz Latvijas - Baltkrievijas robežas.

Abu valstu iekšlietu ministri vienojās, ka policijas sadarbībai jābūt ciešākai, lai iedarbīgi cīnītos pret nelegālo migrāciju, kā arī uzsvēra, ka nelegālās migrācijas pārvaldībā Eiropas Savienības pozīcijai ir jābūt vienotai un jāpiešķir finansējums bloka ārējās robežas aizsardzības pasākumiem.

Šogad Lietuvas robežsargi novērsuši vairāk nekā 1700 mēģinājumus nelegāli iekļūt valstī no Baltkrievijas puses, kamēr Latvijā tādu gadījumu skaits pārsniedz 9000.

Lielāko daļu Lietuvas robežas ar Baltkrieviju apsargāt palīdz fizisks nožogojums un videonovērošanas sistēma