Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Parlaments virza iniciatīvu par cietumsoda piespriešanu dzīvnieku spīdzinātājiem un slepkavām

© pixabay.com

Saeimas Mandātu ētikas un iesniegumu komisija šodien vienbalsīgi nolēma rosināt nodot iedzīvotāju iniciatīvu, kas aicina piespriest "reālu cietumsodu dzīvnieku spīdzinātājiem un slepkavām" Saeimas Juridiskajai komisijai turpmākai izskatīšanai.

Par iniciatīvas nodošanu komisijai vēl jālemj Saeimā.

Iniciatīvas autore Gundega Bidere komisijā uzskaitīja vairākus pēdējā laika spriedumus, norādot, ka piespriestais sods vainīgajiem nav samērīgs. Viņa uzsvēra, ka salīdzinoši reti tiek ierosināts kriminālprocess, visbiežāk tiek piespriestas sabiedriskā darba stundas par nežēlīga nozieguma izdarīšanu pret dzīvnieku.

"Latvijas tiesu sistēmas ilgstošā nihilistiskā attieksme, nepiemērojot likumā paredzētos cietumsodus dzīvnieku spīdzinātājiem un slepkavām, dzīvnieku mocītājos ir radījusi nesodāmības un visatļautības sajūtu," norāda Bidere.

Iniciatīvas autore rosina veikt grozījumus Krimināllikuma pantā "Cietsirdīga izturēšanās pret dzīvnieku un dzīvnieka spīdzināšana", pievienojot tam daļu, kas paredz sankciju par dzīvnieka nogalināšanu vai par dzīvnieka spīdzināšanu, kā rezultātā tas gājis bojā vai sakropļots. Par šādu pārkāpumu Bidere aicina noteikti brīvības atņemšanas sodu ar minimālo soda laiku - trīs mēneši.