Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

"Tas ir tas pats, kā veģetārietim varmācīgi bāzt mutē gaļu"; nerimst kaislības par krievu valodu skolās

© pixabay.com

Kopš jaunā māčibu gada sākuma nerimst vecāku sašutums par obligātu krievu valodas apgūšanu skolās. Turklāt, ja bērns vai vecāki nevēlas apgūt krievu valodu, tad viņš būs šajā priekšmetā nesekmīgs un var tikt atstāts uz otru gadu.

Ļoti emocionāli uz šo jautājumu skatās mikroblogošanas vietnes "X" lietotāja Eva: "Draudēt ar atestāta neizsniegšanu, ja bērni, jaunieši un vecāki ideoloģisku apsvērumu dēļ atsakās no krievu valodas, ir zemisks kretīnisms. Tas ir tas pats, kā veģetārietim varmācīgi bāzt mutē gaļu, vai piespiest stāties intīmās attiecībās, respektīvi, izvarot. Nē nozīmē nē!"

Einārs komentē: "Tomēr nav problēma darbiniecē, kas izstāsta prasības. Problēma ir ministrijas noteikumos. Skaidrs, ka citu svešvalodu pasniedzējus ātri nenodrošinās. Vienīgais risinājums - noteikt otro svešvalodu kā fakultatīvu, ja skolā nav pieejamas citas svešvalodas kā krievu."

Autore iebilst: "Otru svešvalodu, mainot MK noteikumus, var mācīt on-line. Sk. Somijas ārpusurbāno pieredzi."

Ģirts: "Absolūti piekrītu. Kad mēs beidzot aptversim - krievu valodu mums nevajag. Mēs netirgosimies ar Krieviju, 'netaisīsim biznesu' tur. Ar civilizēto Armēnijas vai Kazahstānas daļu runāsim angliski. Krievu valodas prasme Latvijā ir bezjēdzīga, tā ir okupantu valoda un nekas vairāk"

Edgars: "Pietiek vilkt gumiju. Jānocērt visas saiknes ar to to tautu un teritoriju, kas atrodas aiz Latgales. Jā, būs grūti, bet tas ir tā vērts."

Anda Čakša savā "X" kontā skaidro: "Tas, ka skolās joprojām vairāk apgūst krievu valodu nekā citu ES valstu valodas, ir absurdi. Izglītības sistēmā notiek sagatavošanās pārejai uz otro svešvalodu, kurai jābūt vienai no ES valodām. Esam nodrošinājuši atbalstu svešvalodu pedagogu sagatavošanai un piesaistei."