Latvijā tiks aizliegti aromatizēti karsējamās tabakas izstrādājumi; likums stājas spēkā 23. oktobrī

© Pixabay.com

Latvija pārņēmusi Eiropas Komisijas deleģēto direktīvu, kas paredz noteikt ierobežojumus karsējamās tabakas izstrādājumiem pievienot piedevas, kas var mainīt minēto izstrādājuma smaržu vai garšu, radot raksturīgo aromātu, piemēram, mentola aromātu.

Bijusī veselības ministre Ingrīda Circene TV24 raidījumā "Nacionālo interešu klubs" uzsvera, ka

2022. gada 9. decembrī Saeima saņēma 10 157 cilvēku parakstītu iesniegumu, lai aizliegtu aromatizētās cigaretes un tagad tas ir izdarīts.
Ar 23. oktobri Eiropas Savienībā tiek aizliegti visi elektrisko cigarešu aromatizētie varianti. Par cik Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, tad tas ir izlemts.

Savukārt Veselības ministrija portālam nra.lv skaidroja, ka 2023.gada 23.oktobrī aizliegums attiecībā uz raksturīgo aromātu stāsies spēkā uz karsējamās tabakas izstrādājumiem (ko lieto IQOS ierīcēs). Tā kā cigaretes un elektroniskās cigaretes netiek klasificētas kā karsējamās tabakas izstrādājumi, šis ierobežojums uz tām neattieksies.

Aromātu aizliegums attiecībā uz parastām cigaretēm un tinamo tabaku visā ES stājās spēkā 2020.gada 20.maijā.

Savukārt attiecībā uz elektroniskām cigaretēm (kas ir SALT, HIGS, Crystal,) gan vienreizlietojamām, gan atkārtoti uzpildāmām, ierobežojumi šobrīd vēl nav pieņemti, bet tie tiek skatīti Saeimā. Likumprojektu, kas to paredz, skata Saeimas Sociālā un darba lietu komisija, un šobrīd tas ir pieņemts divos lasījumos. “Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likuma” grozījumi nosaka ierobežojumu laist tirgū elektronisko cigarešu šķidrumus, kas satur aromatizētājus, kā vienīgo aromatizētāju atļaujot tikai tabakas aromātu.

Latvijā

Lai rastu Finanšu ministrijas (FM) noteikto 498 331 eiro ietaupījumu 2025.-2028.gadā ik gadu, Valsts kanceleja (VK) iekšēji vienojusies samazināt izdevumus precēm un pakalpojumiem, tai skaitā ēkas remontdarbiem, pētījumiem un aptaujām, aģentūru LETA informēja Ministru kabineta preses sekretāre Santa Jirgensone.