Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Streičs: Es Kariņam dotu Antiņa lomu – viņš jāj stikla kalnā, bet Saulcerītes vietā nones Koalīciju

© Ģirts Ozoliņš/f64

Kinorežisors, gleznotājs Jānis Streičs savas 87 gadu jubilejas priekšvakarā intervijā TV24 raidījumā “Nedēļa. Post scriptum” skarbi vērtē Latvijas politisko situāciju. „Politiķiem ir valstiskās apziņas trūkums. Viņiem nav valsts, viņiem ir koalīcija,” ironizē Streičs.

Jāņa Streiča filmas ir pārbagātas ar spilgtiem citātiem, un daži no tiem attiecināmi arī uz Latvijas politiskajā vidē notiekošo. Tā, piemēram, fragments no kinofilmas “Cilvēka bērns”, kurā mazi puikas mērās ar “gailīšiem”. Streičs piekrīt, ka raidījuma vadītājas Anitas Daukštes piemeklētā citāta analoģija ar politiskajiem procesiem Latvijā ir gluži vietā. “Paldies, tieši tā tas arī ir,” atzīst Streičs. Viņaprāt, pārāk lielu uzsvaru politiķi liek uz partijas piederību. “Pirms kāda laika, pirms vairākiem gadiem, taču nebija modē tas, ka ministram uzreiz tika piekarināta klāt partija - viņš ir no tādas un tādas partijas.

Man liekas, ka politiskā ētika prasītu un valstiskām interesēm nāktu par labu, ja ministrs uzreiz aizmirstu piederību partijai. Un paldies par šo citātu no filmas. Tagad sanāk tā, ka tiešām notiek mērīšanās ar krāniņiem. Ja pie varas ir viena, pieņemsim, Lāču partija, bet kādā novadā vadībā ir Zaķīšu partija, tad Lāču partija Zaķīšu partijai nepalīdzēs un otrādi.

Un to saka pašvaldību vadītāji Latvijā, ka daudzi labi darbi tieši tāpēc tiek pārtraukti, bremzēti. Pie tam interesanti, ka darbu iesāk, pieņemsim, Zaķīšu partija, pēc tam tiek ievēlēti Vilki, bet tie Zaķīšu iepriekš iesākto noliedz, ka tas nekam neder. Pēc tam atkal nāk citi un sāk visu no jauna, bet pēc laba laika atjēdzas, ka tas tomēr ir darīts jau iepriekš... Vienoties kopējam darbam vajadzētu, saprotiet? Tā ir kā vienošanās. Tas valstiskās apziņas trūkums. Sevišķi jau viņiem (politiķiem) tas trūkst. Viņiem nav valsts, viņiem ir koalīcija!”

Kinorežisors ironizē, ka jau piemeklējis kinolomu demisionējušajam premjeram, tagad ārlietu ministram Krišjānim Kariņam. “Ja es kā jauns režisors taisītu filmu, es Kariņu paņemtu uz Antiņa lomu. Kas jāj stikla kalnā, lai nonestu mums Saulcerīti. Diemžēl viņš pienāca ne pie tā zārka un uzmodināja citu, ko sauc Koalīcija. Un nonesa lejā. Un visi laimīgi, saprotiet. Ir Koalīcija!” teic Streičs. “Kariņš ir burvīgs ārlietu ministrs, es viņu apsveicu. Labāks ārlietu ministrs laikam nevarētu būt, jo viņam ir talants, personīgais šarms, viņa runai aplaudē. Un patlaban viņš tik tiešām, es ceru, būs savā vietā, un es viņam no sirds novēlu sekmes. Bet mums nav vajadzīga koalīcija. Mums ir vajadzīgs darbs, lai Latvija kļūtu labklājīga valsts.”