Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā

Liepājas SEZ pārvalde turpina īstenot ieceri par atkrastes vēja enerģijas nozares centra izveidi

© Kaspars Krafts/f64

Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalde turpina īstenot ieceri par atkrastes vēja enerģijas nozares centra izveidi Baltijas jūras austrumu daļā, aģentūru LETA informēja Liepājas SEZ pārstāvji.

Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotajā seminārā par Latvijas atkrastes vēja enerģijas uzņēmējdarbības potenciālu Liepājas SEZ pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis iepazīstināja ar paveikto, lai Liepājas ostā izveidotu atkrastes vēja enerģijas atbalsta bāzi un veidot nozares centru Baltijas jūras austrumu daļā ar nepieciešamajā ražošanas un loģistikas jaudām, izglītības kapacitāti, sagatavojot nepieciešamos speciālistus..

Kā nosaka Baltijas jūras telpiskais plānojums, Latvijas teritoriālajos ūdeņos ir iezīmētas piecas potenciālās vēju parku atrašanās vietas, kuras visas atrodas 100 kilometru (km) rādiusā ap Liepāju, bet 250 km rādiusā atrodas visi Baltijas valstu plānotie vēja parki.

Liepājas SEZ pārvalde jau ilgāku laika periodu strādā, lai sasniegtu nosprausto mērķi un kļūtu par vēja enerģijas nozares centru Baltijas jūras austrumu daļā, norāda Hmieļevskis.

Tāpat viņš uzsver, ka pašreiz nevienā no Baltijas jūras austrumu piekrastes ostām nav piemērotas infrastruktūras - vismaz 15-20 hektāru teritorijas ar divām 200 metru garām piestātnēm ar augstu nestspēju.

Hmieļevskis uzskata, ka ir svarīgi, ka Latvijas projektu būvniecībai tiek izmantota Latvijas ostu infrastruktūra, un "redzam, ka Liepājā ir visas iespējas to izveidot - gan brīvā teritorija ostas akvatorijas iekšienē, gan labi grunts ģeotehniskie rādītāji, kas ļauj nodrošināt nepieciešamo nestspēju".

To saprotot, izstrādāta Liepājas ostas Priekšostas attīstības koncepcija, kas paredz 1.kārtā izbūvēt infrastruktūru 39 hektāru platībā. Ir izstrādāts projekta tehniskais risinājums, apzinātas nepieciešamās investīcijas, izstrādāta projekta ieviešanas ceļa karte un laika grafiks - šāda projekta īstenošanai būtu nepieciešami četri gadi, kas saskaņojas ar reģionā plānoto atkrastes vēja enerģijas parku būvniecības plānotajiem laika grafikiem, nodrošinot laika rezervi.

Jau vēstīts, ka Liepājas ostā 2022.gadā tika pārkrauti kopumā 7,609 miljoni tonnu kravu, kas ir par 7,8% vairāk nekā 2021.gadā.

Liepājas osta pēc pārkrauto kravu apmēra ir trešā lielākā osta Latvijā.