Šonedēļ notiks sarunas par Latvijas iestāšanos Starptautiskajā enerģētikas aģentūrā

© F64

Rīgā no pirmdienas līdz 25.septembrim viesosies Starptautiskās enerģētikas aģentūras pārstāvji, lai turpinātu sarunas par Latvijas iestāšanos Starptautiskajā enerģētikas aģentūrā, aģentūru LETA informēja Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).

Vizītes laikā padziļināti tiks vērtēta Latvijas enerģētikas politika un sagatavotība ārkārtas reaģēšanas pasākumiem. Vizīte noslēgsies ar Starptautiskās enerģētikas aģentūras secinājumiem un priekšlikumiem, lai Latvija varētu sekmīgi noslēgt iestāšanās procesu aģentūrā.

Lēmumu par pievienošanos Starptautiskajai enerģētikas aģentūrai Latvija atbalstīja 2022.gada rudenī.

Pirmā aģentūras pārstāvju vizīte Latvijā notika šogad pavasarī, un tajā tika vērtēts Latvijas regulējuma pamats naftas un naftas produktu, kā arī enerģētikas jautājumos.

Savukārt šīs vizītes laikā aģentūras eksperti veiks padziļinātu enerģētikas politikas izvērtēšanu un sagatavotību ārkārtas reaģēšanas pasākumiem, tostarp īpaši saistībā ar naftas un naftas produktu rezervēm, patēriņa ierobežošanas iespējām. Vizītes laikā eksperti vērtēs arī Latvijas enerģētikas politikas saskaņotību ar aģentūras kopīgajiem mērķiem, datu pieejamību un kvalitāti.

Vizītē Starptautiskās enerģētikas aģentūras pārstāvji tiksies ar vairāk nekā 25 dažādu Latvijas institūciju pārstāvjiem, tostarp KEM, Ekonomikas ministrijas, Finanšu ministrijas, Satiksmes ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvjiem, kā arī vairāku neatkarīgo valstu iestāžu pārstāvjiem - Centrālās statistikas pārvaldes, Būvniecības valsts kontroles biroja, Konkurences padomes un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas pārstāvjiem.

Tāpat aģentūra tiksies ar komersantiem - AS "Augstsprieguma tīkls", AS "Sadales tīkls", AS "Rīgas siltums", AS "Conexus Baltic Grid" un citiem. Kā arī arī nevalstisko sektoru pārstāvjiem, piemēram, Latvijas Siltumuzņēmumu asociāciju, Latvijas Energoefektivitātes asociāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un arī pētniekiem no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un citām.

KEM Valsts sekretāre Līga Kurevska norāda, ka pēdējā gada laikā sadarbībā ar aģentūru ir intensīvi strādāts, lai virzītos pretim mērķim - būt daļai no Starptautiskās enerģētikas aģentūras.

Dalība aģentūrā nodrošinās Latvijai vairākus ieguvumus, no kuriem būtiskākie ir nacionālās enerģētikas drošības stiprināšana un nacionālo interešu aizstāvība, sadarbojoties, ne tikai ar Eiropas Savienības dalībvalstīm, bet arī ASV, Japānu un Ķīnu. Tāpat Latvijas iesaiste aģentūras darbā dos iespēju stiprināt analītisko darbu par enerģētikas sektoru, izmantojot aģentūras biedriem pieejamos datus, prognozes, analīzes un rekomendācijas,

norāda Kurevska.

Vizītes laikā tiks vērtēti un pārrunāti jautājumi par ārkārtas reaģēšanas procesiem un regulējumu, naftas un naftas produktu rezervju pārvaldību un pieprasījuma ierobežošanas iespējām, dabasgāzes tirgus struktūru, infrastruktūru, dabasgāzes un elektroenerģijas sektora politiku, dabasgāžu piegāžu diversifikāciju un dekarbonizāciju, atjaunojamo energoresursu izmantošanu Latvijā, enerģētikas sektora regulēšanu un konkurenci, enerģētikas efektivitātes un ilgtspējas aspektiem, Latvijas klimata mērķiem, progresu un attīstību, stratēģiskie mērķiem un instrumentiem siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanai tautsaimniecības sektoros, kā arī citiem jautājumiem.

Starptautiskā enerģētikas aģentūra ir autonoma starpvaldību organizācija, kas izveidota 1974.gadā Parīzē. To veido 31 dalībvalsts, tostarp gandrīz visas OECD valstis. Aģentūras darbu vada izpilddirektors Fatihs Birols. Atbildīgā ministrija Latvijā pievienošanās procesa nodrošināšanai ir KEM, un līdz 2024.gada 1.jūlijam KEM iesniegs Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par iestāšanās procesu aģentūrā.

Svarīgākais