IT uzņēmums pauž bažas Saeimai par nepamatoti augstajām Eiroparlamenta vēlēšanu izmaksām

© Pixabay

Informācijas tehnoloģiju uzņēmuma SOAAR vadītājs Renārs Kadžulis nosūtījis vēstuli visiem Saeimas deputātiem, paužot bažas par, viņaprāt, nepamatoti augstajām Eiropas Parlamenta vēlēšanu izmaksām Latvijā. Par IT sistēmu izmantošanu summa esot pieaugusi vairākkārt, salīdzinot ar izmaksām 2022. gada 14. Saeimas vēlēšanās. Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības lietu komisijas deputāts un partijas “Jaunā Vienotība” valdes loceklis Edmunds Jurēvics TV24 raidījumā “Stopkadri ar Armandu Puči” uzsver, ka ar vēlēšanām saistītās sistēmas un to nodrošinājums ir nacionālās drošības jautājums, tāpēc daudz kas ir zem slepenības plīvura. Izteikumi par pārāk augstajām vēlēšanu izmaksām gan esot nepamatoti.

IT uzņēmums pauž bažas Saeimai par nepamatoti augstajām Eiroparlamenta vēlēšanu izmaksām

Nākamgad jūnijā Latvijas pilsoņi dosies uz vēlēšanu iecirkņiem, lai ievēlētu Eiropas Parlamenta deputātus. Iepriekš vēlēšanās par e-pakalpojumiem rūpējās privātais komersants - uzņēmums SOAAR. Tomēr pagājušā gada nogalē pār uzņēmumu savilkās melni negaisa mākoņi, ierosināts kriminālprocess. SOAAR vadītājs Renārs Kadžulis nosūtījis vēstuli visiem Saeimas deputātiem, izklāstot savu versiju par, viņaprāt, nepamatotu vajāšanu un paužot neizpratni par Eiroparlamenta vēlēšanu procesa augstajām izmaksām, ko varot secināt no publiski pieejamās informācijas. Akcentējot lielos tēriņus, Kadžulis valsti salīdzina ar ģimeni, kur Saeima ir māte, Ministru kabinets ir tēvs un sabiedrība - bērni.

RENĀRS KADŽULIS, SOAAR VADĪTĀJS

“Ģimene ir izremontējusi virtuvi par aptuveni 5 tūkstošiem eiro, vēl ir izremontēta par 7 tūkstošiem vannas istaba. Bet tagad atlicis izremontēt koridoru, un tēvs nolemj šo koridoru remontēt nevis par 7 tūkstošiem, bet 200 tūkstošiem, noslepenojot to, dzīvokļa aizsardzības nolūkos no ģimenes, mātes un bērniem.”

SOAAR vadītājs arī pārmet, ka joprojām no valsts neesot saņēmis samaksu pilnā apmērā par darbu iepriekšējās vēlēšanās. Tikmēr Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību lietu komisijas deputāts un “Jaunās Vienotības” valdes loceklis

Edmunds Jurēvics TV 24 raidījumam “Stopkadri ar Armandu Puči” uzsver, ka ar vēlēšanām saistītās sistēmas un to

nodrošinājums ir nacionālās drošības jautājums, tāpēc daudz kas ir zem slepenības plīvura. Tas tāpēc, ka demokrātiskas valstīs vēlēšanās var mēģināt iejaukties agresorvalstis.

EDMUNDS JURĒVICS, SAEIMAS VALSTS PĀRVALDES UN PAŠVALDĪBAS KOMISIJAS DEPUTĀTS (JV)

“Cik man ir informācija, līdz galam šis publiskais apgalvojums par finansēm, kas tur ir minēts, neatbilst patiesībai - nedaudz izrauts no konteksta. Jo, cik es saprotu, atšķirībā no iepriekšējās Centrālās vēlēšanu komisijas vadības, šis sastāvs ir spējis piesaistīt arī Eiropas Savienības līdzekļus šo sistēmu uzturēšanai un attīstībai caur atjaunojamo finansējuma mehānismu. Tā kā tas ir arī būtisks aspekts, ka visa šī nauda nav uz nodokļu maksātāju rēķina, bet piesaistīti ir arī Eiropas fondi. Otra lieta - cik es saprotu, ka šeit tik vienkārši nevar salīdzināt pagātni ar tagadni, jo to, kas tagad tiek veidots, ir nevis tikai uz vienām vēlēšanām, bet, lai sistēma strādātu ilgtermiņā.”

Oktobrī vai novembrī Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāvji viesosies atbildīgajā komisijā, lai informētu par tehnisko gatavību Eiroparlamenta vēlēšanām un par publiski izskanējušajām bažām.

Svarīgākais