Ventas ledu atkal apsēduši lietuvieši

© Juris Ģigulis

Desmiti vīru darbadienās un simti – brīvdienās apsēduši Ventas ledu Ventspilī un makšķerē stintes. Lietuviešu ir pat vairāk nekā vietējo, jo viņiem pēc svaigiem gurķiem smaržojošās zivtiņas ir bizness.

Ja pērn lietuviešu masveidīgā invāzija radīja lielu sašutumu vietējo makšķernieku vidū – daži pat pamanījās sakauties –, tad šogad viss ir puslīdz mierīgi. Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Ventspils daļas vadītāja Daina Naumova atzīst, ka leiši labojušies. Atkritumus pēc savām nakts sesijām savāc un arī makšķerēšanas kartes apzinīgi iegādājas. Brīvdienās zivju inspektori kopīgi ar municipālo policiju uz upes taisīja reidu, un izrakstītas vien pāris soda kvītis. Kādam makšķerniekam tomēr nav bijis licences, bet cits pie auklas bija sakāris par daudz āķu, kas nav atļauts. Tīkli, par kuriem mēļo vietējie, neatradās. D. Naumova spriež, ka varbūt arī pa kādam tīkliņam Ventā tiek ielikts, taču tas nenotiek tādos apjomos, lai vajadzētu sākt uztraukties par stintu populācijas apdraudējumu.

Paši makšķernieki gan uztraucas. Nikolajs vakar uz Ventu devās brīvprātīgi obligātā kārtā. Sieva izdzinusi no mājas: «Ej, vecais, sēdēt uz ledus, kamēr es māju sakopju, un līdz pulksten 12 nerādies.» Nikolajs arī apzinīgi sēdēja un pukojās uz lietuviešiem, kas Ventu izgrābjot vai sausu. Pie kastes uz ledus mētājās vien trīs kārnas zivteles.

Gabalu tālāk pie lietuviešu kastēm zivju patiešām ir pulka vairāk. Taču arī viņi sūkstās. Akrimas ar kolēģi mērojis uz šejieni 400 kilometru no Utenas, un zivs salīdzinājumā ar kilometrāžu ir nepieklājīgi maza. Turklāt, ja vietējiem cope ir galvenokārt izklaides pasākums, tad leišiem tas ir rūpals. Nākamais nacionālais sporta veids pēc basketbola ir gana ienesīgs – četri pieci lati kilogramā. Tādēļ arī metodika labi atstrādāta.

Makšķernieks Jānis Luks vienu nakti ar draugiem pēc lietuviešu modes uzslējis telti, paņēmuši ģeneratoru, uzlikuši lampas zivju pievilināšanai, bet kodies tikai līdzpaņemtais alkohols. Galu galā gājuši pie lietuviešiem pēc padoma, kāpēc viņiem cope iet no rokas. Kaimiņi arī padomu nav žēlojuši. Izrādās, ka viņi uz āķiem liek karpas gabaliņus. Iedevuši latviešiem arī ēsmu, un tā lieta tiešām aizgājusi – stintes kodušās kā trakas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.