Briškens nosauc savas, kā Satiksmes ministra prioritātes

© Dmitrijs Suļžics/f64

Transporta nozarē galvenās prioritātes ir zaļās pārejas veicināšana, drošība, pieejamība, nozares pārvaldības uzlabošana un konkurētspējas celšana, aģentūrai LETA sacīja satiksmes ministra amata kandidāts Kaspars Briškens (P).

Kā zaļās pārejas pamatu Briškens uzsvēra integrētu pārvadājumu sistēmu ar dzelzceļu kā mugurkaulu, mikromobilitāti, vienoto biļeti, jaunos elektrovilcienus, lai pēc iespējas vairāk cilvēku izmantotu sabiedrisko transportu, īpaši reģionos.

Tāpat svarīgs uzdevums būs drošība un pieejamība. Briškens uzsvēra satiksmes drošības uzlabošanas nozīmi, jo patlaban Latvijā negadījumos iet bojā četras reizes vairāk cilvēku nekā Zviedrijā un Norvēģijā. Būs nepieciešams uzlabot arī transporta infrastruktūru, padarot to pieejamāku cilvēkiem ar ierobežotām spējām.

Kā trešo svarīgo prioritāti Briškens nosauca nozares pārvaldību - esošās dzelzceļa infrastruktūras finansēšanas modeli, kā arī kopumā jautājumu par to, kā Latvijā tiek uzturēta un finansēta autoceļu, dzelzceļa, ostu infrastruktūra.

Briškens vērsa uzmanību, ka Satiksmes ministrijas pārvaldībā ir daudz valsts kapitālsabiedrību, tāpēc svarīgi risināmie jautājumi būs iepirkumi un karteļu izskaušana no tiem.

Satiksmes ministra amata kandidāts uzsvēra arī nepieciešamību turpināt un pabeigt "Rail Baltica" dzelzceļa projektu, risinot sadārdzinājuma un termiņu iekavēšanās jautājumus. Briškena ieskatā kopā ar partneriem Eiropā jāatrod ilgtspējīgs veids, kā finansēt šo projektu.

Kā vēl vienu prioritāti Briškens uzsvēra nozares konkurētspējas veicināšanu Eiropas Savienībā, pārorientējoties no iepriekš prioritārajiem Austrumu tirgiem. Šim nolūkam Latvijas transporta nozarei jāatrod jaunas specializācijas jomas.

Tāpat Briškens uzsvēra inovāciju, digitalizācijas, mākslīgā intelekta, 5G tehnoloģiju, ūdeņraža transporta pieaugošo nozīmi transporta nozarē.

Ministra amata kandidāts piebilda, ka būtiska ir arī militārās mobilitātes uzlabošana un Latvijas transporta sistēmas savienojamību ar militāro mobilitāti, lai kopā ar NATO partneriem varētu gādāt par reģiona drošību.

Jautāts par iespējamo satiksmes ministra biroja sastāvu, Briškens sacīja, ka pagaidām droši var nosaukt savu līdzšinējo Saeimas deputāta palīgu Edgaru Klētnieku, kurš birojā darbosies visticamāk padomnieka amatā. Par pārējiem biroja darbiniekiem Briškens solīja informēt vēlāk.

Tāpat Briškens uzsvēra, ka jaunās valdības apstiprināšanas gadījumā plāno pilnībā pievērsties ministra darbam un uz šo laiku noliks Saeimas deputāta mandātu. Briškena vietā Saeimā ar "mīksto mandātu" sāks strādāt Ervīns Labanovskis.

Latvijā

Konkurences padome (KP) šogad 17.oktobrī tiešsaistes seminārā "Kas jāzina, sadarbojoties ar ražotāju un piegādātāju?" informēs par aizliegtiem pārtikas preču tirdzniecības prakses veidiem piegādātāja un pircēja sadarbībā, liecina informācija KP tīmekļvietnē.

Svarīgākais