Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

SEB banka sāks maksāt procentus par naudu, kas glabājas norēķinu kontos

© Edmunds Brencis/F64

Reaģējot uz tirgus situācijas izmaiņām un līdz ar augošajām bāzes procentu likmēm, šī gada novembrī SEB banka sāks maksāt procentus par naudu, kas glabājas privātpersonu norēķinu kontos. Procentu likme būs 0,4% gadā, un tos maksās par kontu atlikumiem līdz 5000 eiro, ziņo Jeļena Novaka, SEB bankas privātpersonu komunikācijas vadītāja.

"Pēc septiņiem gadiem, kad bāzes procentu likmes bija zem nulles, mēs no vēsturiskā viedokļa esam atgriezušies pie ierastākas procentu likmju situācijas. Šobrīd redzam, ka situācija ar likmēm stabilizējusies, gada Euribor kopš vasaras sākuma praktiski nemainās, kā arī paziņojumi no Eiropas Centrālās bankas liecina, ka rekordstraujais procentu likmju paaugstināšanas periods varētu būt beidzies. Sekojot ECB lēmumiem, SEB banka jau vairākkārt paaugstinājusi procentu likmes gan krājkontam, gan termiņnoguldījumiem. Šobrīd tirgus situācija ļauj spert nākamo loģisko soli - piedāvāt klientiem iespēju saņemt procentus arī par līdzekļiem, kas ir viņu norēķinu kontos. Līdzīgi rīkojas arī citas vadošās bankas Skandināvijā un Eiropā, tajā skaitā arī SEB Grupa. Tādējādi šobrīd piedāvājam pilnu pakalpojumu klāstu, lai ļautu klientu līdzekļiem strādāt atbilstoši katra vēlmēm un situācijai," skaidro SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars.

Šobrīd gada termiņnoguldījuma procentu likme SEB bankā ir 3,8%, bet par uzkrājumu krājkontā tiek maksāti 2,15% gadā.

"Termiņnoguldījums ir labs risinājums finanšu "drošības spilvena" glabāšanai. Šie līdzekļi, kas no finanšu pratības viedokļa ir summa, lai segtu 3 līdz 6 mēnešu izdevumus, būtu jātur atsevišķi no ikdienā izmantojamiem līdzekļiem, tomēr tiem jābūt viegli sasniedzamiem negaidītas situācijas gadījumā. Savukārt regulāri papildināt var uzkrājumu, kas tiek veidots krājkontā - šādi var krāt gan lielākiem pirkumiem, gan atvaļinājumam, gan sākt veidot "drošības spilvenu" tiem, kuriem tā vēl nav. Nauda, kas glabājas krājkontā, ir ļoti likvīda, jo izņemt nepieciešamo summu bez komisijas var, piesakot to vien trīs dienas iepriekš," turpina Arnis Škapars.

Pēc SEB bankas datiem, šī gada otrajā ceturksnī pieprasījums pēc noguldījumiem bija par 176% lielāks, bet noguldītā summa par 98% lielāka nekā pirmajā ceturksnī. Šobrīd iedzīvotāji termiņnoguldījumos un krājkontos noguldījuši ap 27% no saviem naudas līdzekļiem.

Procenti par naudas atlikumiem norēķinu kontos tiks ieviesti šī gada novembrī. Tie tiks maksāti par atlikumiem visos klientu norēķinu kontos, izņemot kredītkaršu kontu.

Procenti 0,4% gadā tiks maksāti par summu no 1 centa līdz 5000 eiro. Procenti par kontā esošajiem līdzekļiem tiks aprēķināti katru dienu un izmaksāti reizi mēnesī.

Nekādi papildu līgumi klientiem nebūs jāslēdz, un šis jaunums arī nemainīs norēķinu kontu lietošanas nosacījumus.