"Rail Baltica" dos pozitīvu pienesumu militārajā un drošības jomā, norāda ministrija

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Dzelzceļa projekts "Rail Baltica" dos pozitīvu pienesumu militārajā un drošības jomā visam Trīs jūru iniciatīvas dalībvalstu reģionam, ceturtdien Biznesa forumā Bukarestē sacīja Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāre Ilonda Stepanova.

SM norāda, ka Stepanova no 6. līdz 7.septembrim piedalās Trīs jūru iniciatīvas Biznesa forumā "Ieguldījums ilgtspējīgā nākotnē", kurā iniciatīvas dalībvalstis diskutē par plaisas mazināšanu starp Austrumeiropu un Rietumeiropu tādās jomās kā transports, enerģētika un digitalizācija, kritiskās infrastruktūras projektu attīstību un papildu finansējuma piesaistes iespējām un citiem jautājumiem.

Ministrijas valsts sekretāre pārstāv Latviju biznesa foruma transporta sadaļā, akcentējot "Rail Baltica" projekta nozīmi TEN-T Ziemeļu-Dienvidu koridora attīstībā. Tāpat diskusijās akcentēti lielākie izaicinājumi reģionālās savienojamības uzlabošanā, tostarp nepieciešamība izveidot ilgtspējīgus pasažieru un kravu pārvadājumu koridorus Trīs jūru iniciatīvas reģionā un nodrošināt konkurētspējīgu loģistiku.

Foruma laikā dalībvalstis diskutē arī par iespējām samazināt investīciju slieksni mazajām Trīs jūras iniciatīvas dalībvalstīm, lai tādējādi varētu vieglāk un efektīvāk piesaistīt finansējumu transporta infrastruktūras attīstībai, izmantojot arī publisko un privāto fondu sinerģiju.

Biznesa forumā Stepanova uzsvēra, ka Latvijas prioritāte ir "Rail Baltica" projekts, kas, viņasprāt, nākotnē dos pozitīvu pienesumu arī militārajā un drošības jomā visam Trīs jūru iniciatīvas reģionam.

SM norāda, ka Trīs jūru iniciatīvas dalībvalstu mērķi ir Eiropas kaimiņattiecību ģeopolitiskā pārstrukturēšana, stratēģijas un partnerības stiprināšana, ņemot vērā un nosodot Krievijas brutālo agresiju pret Ukrainu. Tāpat būtisks ir paplašināšanās process ar valstīm, kas izrādīja interesi par iniciatīvas darbību, kā arī kritiskās infrastruktūras projektu attīstīšana ziemeļu-dienvidu virzienā transporta, enerģētikas un digitālajos tīklos.

Trīs jūsu iniciatīva orientējas arī uz iespēju piesaistīt privātos ieguldījumus un attīstīt publiskā un privātā sektora partnerības, kā arī stiprināt reģiona kibernoturību un kiberdrošību.

Trīs jūru iniciatīva apvieno 12 Eiropas Savienības dalībvalstis starp Baltijas, Melno un Adrijas jūru - Austriju, Bulgāriju, Horvātiju, Čehiju, Igauniju, Ungāriju, Latviju, Lietuvu, Poliju, Rumāniju, Slovākiju un Slovēniju.

Jau ziņots, ka arī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs 6.septembrī un 7.septembrī piedalās Trīs jūru iniciatīvas samitā un biznesa forumā, kas norisinās Bukarestē, Rumānijā.

Sagaidāms, ka Trīs jūru iniciatīvas samitā šim Austrumu un Centrāleiropas valstu forumam pievienosies arī Grieķija.

Svarīgākais