Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Līgums ar "Zītari L" par pārtikas piegādi armijai tiks izbeigts 31.decembrī

© Ģirts Ozoliņš/f64

Aizsardzības ministrija patlaban vēl turpina darbu pie jauna armijas pārtikas iepirkuma dokumentācijas sagatavošanas, aģentūra LETA uzzināja ministrijā.

Valdība otrdien slēgtā sēdē iepazinās ar ziņojumu par pārtikas piegādes Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem līguma izbeigšanas nosacījumiem.

Aizsardzības ministrija atbilstoši ieviestajam jaunajam kontroles mehānismam izvērtē tehnisko specifikāciju, lai pirmšķietami pārliecinātos, ka tā izstrādāta saskaņā ar normatīvajiem aktiem un atspoguļo NBS vajadzību.

Tāpat izveidota iepirkuma komisija, kas izstrādā iepirkuma nolikuma projektu un līguma projektu.

Paziņojums par iepirkumu "Pārtikas produktu iegāde NBS vajadzībām" tiks publicēts Iepirkumu uzraudzības biroja mājas lapā un Elektronisko iepirkumu sistēmā.

Rojā reģistrētais uzņēmums "Zītari LZ" 2022.gada decembrī ieguva 220 miljonus eiro vērtu līgumu par pārtikas piegādi NBS vajadzībām turpmākos piecus gadus.

Ar SIA "Zītari LZ" līgums tika noslēgts par loģistikas sistēmas izveidi, kas apvieno virkni pārtikas ražotājus un citus komersantus, lai nodrošinātu pārtikas piegādi visām NBS vienībām visā Latvijas teritorijā. Saskaņā ar līgumu uzņēmumam pēc NBS pieprasījumiem būtu jānodrošina arī nepieciešamie pārtikas krājumi. Tāpat vienošanās paredzēja pienākumu uzņēmumam nodrošināt NBS nepieciešamās pārtikas ražošanu un piegādi kara gadījumā.

Šovasar Aizsardzības ministrija (AM) panākusi vienošanos ar uzņēmumu par armijas pārtikas apgādes līguma pirmstermiņa izbeigšanu. Līgums tiks izbeigts ar šī gada 31.decembri, tostarp panākta vienošanās, ka komersants neizvirzīs nekādas pretenzijas un valstij attiecīgi neradīsies zaudējumi.

Ministrija sodīja vairākas atbildīgās amatpersonas saistībā ar pārkāpumiem armijas pārtikas iepirkumā,

Lai ar kriminālprocesuālām metodēm pārbaudītu, vai iepirkuma procedūras laikā no 2021.gada 18.oktobra līdz šī gada 10.janvārim īstenoti noziedzīgi nodarījumi, KNAB 3.martā sācis kriminālprocesu. Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem par nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Tikmēr Ģenerālprokuratūra pārbaudē secinājusi, ka armijas vadība, parakstot līgumu ar "Zītari LZ" par pārtikas piegādi, nav izvērtējusi būtiskus organizatoriska rakstura jautājumus un nav nodrošinājusi vienotu un skaidru pārtikas piegādes līgumu noslēgšanas kārtību pārejas periodam.