Jau piecu gadu laikā Krievija var atjaunot pierobežā izvietoto kaujas spēku apjomu

© Kaspars Krafts/f64

Paredzams, ka pierobežā izvietoto Krievijas bruņoto spēku atkopšanās pirmskara apmēros varētu notikt jau tuvāko piecu gadu laikā, teikts valdības otrdien atbalstītajā aktualizētajā Latvijas valsts aizsardzības koncepcijā.

Sadaļā par apdraudējuma scenārijiem minēts, ka īstermiņā Krievija izmantos hibrīdās karadarbības instrumentus, lai vājinātu rietumvalstis un šķeltu to vienotību. Turpināsies pret rietumvalstīm, tai skaitā Latviju, vērstais informatīvais karš, pieaugs kiberuzbrukumu biežums un intensitāte.

Rietumvalstu drošību turpinās apdraudēt sabotāžas mēģinājumi pret to kritiskās infrastruktūras objektiem. Lai pastiprinātu politisko un ekonomisko spiedienu, Krievija kā potenciālos ieročus pret rietumvalstīm izmantos enerģētiku, migrāciju un citus arvien inovatīvākus hibrīdās karadarbības līdzekļus. Pret rietumvalstīm vērsts hibrīdais apdraudējums var tikt īstenots arī no Baltkrievijas puses.

Draudus Latvijas drošībai var radīt Krievijas pēkšņs militārs uzbrukums, lai sagrābtu kādu teritoriju, kam varētu sekot draudi pielietot kodolieročus, cenšoties atturēt NATO papildspēku iesaisti.

Jebkura uzbrukuma gadījumā Krievija izmantos nospiedošu pārspēku, kuru raksturo fokuss uz masveidīgu kājnieku ofensīvu, jaunām un lētām tehnoloģijām, īpaši droniem, un artilērijas ugunsjaudu. Kvalitātes trūkumu Krievijas bruņotie spēki kompensē ar apjomīgiem resursiem, kurus tie spēj viegli aizvietot, teikts Aizsardzības ministrijas sagatavotajā dokumentā.

Neskatoties uz karadarbībā Ukrainā ciestajiem zaudējumiem, Krievija saglabās ievērojamu militārā spēka pārsvaru reģionā un pietiekamas militāro resursu rezerves.

Ja Krievija veiks uzbrukumu, Baltkrievija sniegs tai savu atbalstu, tādējādi radot papildu izaicinājumus NATO spēku reaģēšanai. Lai arī Krievijas kodolieroču potenciāla izvietošana Baltkrievijas teritorijā būtiski nemaina spēku samēru, nevar izslēgt hibrīdās karadarbības scenārijus šo ieroču sakarā.

"Paredzams, ka pierobežā izvietoto Krievijas bruņoto spēku atkopšanās pirmskara apmēros varētu notikt jau tuvāko piecu gadu laikā. Krievija mācīsies no karā Ukrainā pieļautajām kļūdām un reformēs savus bruņotos spēkus. Šis laika posms Latvijai jāizmanto, lai maksimāli stiprinātu savas un sabiedroto atturēšanas un aizsardzības spējas," teikts koncepcijā.

Valsts aizsardzības koncepcija ir uz Militāro draudu analīzes pamata sagatavots dokuments, kurā noteikti valsts militārās aizsardzības stratēģiskie pamatprincipi, prioritātes un pasākumi miera, valsts apdraudējuma un kara laikā.

Koncepcijas izstrādē vērā tiek ņemtas aktuālās ģeopolitiskās tendences, Latvijas ārpolitikas un drošības politikas intereses un saistības NATO, Eiropas Savienībā, kā arī citās starptautiskajās organizācijās un sadarbības formātos.

Aktualizētā koncepcija vēl būs jāapstiprina Saeimai.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.