Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Labklājības ministrija plāno sniegt atbalstu 259 personām ar invaliditāti

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Labklājības ministrija (LM) daļai personu ar invaliditāti plāno uzlabot mājokļu vides pieejamību, paredz šodien valdībā atbalstītais rīkojums.

Lai mazinātu nabadzības un sociālās atstumtības risku un veicinātu personu ar invaliditāti, kurām ir kustību traucējumi, piekļuvi nodarbinātībai un pakalpojumiem, tādējādi sekmējot šo personu spējas īstenot savas cilvēktiesības un potenciāli uzlabotu viņu dzīves kvalitāti, LM vērtējumā, nepieciešams sniegt atbalstu viņu mājokļu vides pieejamības uzlabošanai.

LM plāno sniegt atbalstu 259 personām ar invaliditāti, kurām ir kustību traucējumi.

Kā mērķa grupa ir noteiktas pilngadīgas personas līdz 63 gadu vecumam (ieskaitot) ar I vai II invaliditātes grupu, kurām ir kustību traucējumi, un bērni ar invaliditāti no 15 līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot), kuriem ir kustību traucējumi, kuru diagnoze atbilst noteiktiem Starptautiskās statistiskās slimību un veselības problēmu klasifikācijas kodiem. Atbalstu plānots sniegt Latvijas Atveseļošanas fonda (AF) plāna investīcijas "Publisko pakalpojumu un nodarbinātības pieejamības veicināšanas pasākumi cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem otrās kārtas pasākuma ietvaros.

LM skaidro, ka mērķa grupas personu atlasi dalībai pasākumā nodrošina pašvaldības sociālais dienests. Ja nepieciešams, pašvaldības sociālais dienests pieprasa Veselības un darbspēju ārstu valsts komisijai mērķa grupas personu kontaktinformāciju un ziņas par deklarēto dzīvesvietu.

Paredzēts, ka investīcijas otrās kārtas pasākuma projekta ietvaros finansējuma saņēmēji pielāgos mērķa grupas personu mājokļus, lai uzlabotu personu piekļuvi nodarbinātībai un pakalpojumiem, tādējādi sekmējot cilvēktiesības un dzīves kvalitāti. Mājokļa vides uzlabošana būs balstīta uz mērķa grupas personas vajadzību izvērtējumu.

Atbalsts tiek paredzēts gan mājokļa iekšējās vides, piemēram, labierīcību, virtuves zonas, durvju aiļu un tamlīdzīgi, gan ārējās vides, piemēram, pacēlāju, uzbrauktuvju un pandusu ierīkošanai, dzīvojamo un koplietošanas telpu, pārbūvei vai atjaunošanai un/vai aprīkošanai ar nepieciešamajām palīgierīcēm, tādējādi uzlabojot un atvieglojot mērķa grupas personai pārvietošanos mājoklī, kā arī iekļūšanu un izkļūšanu no mājokļa. LM skaidro, ka vides pielāgojumus ir iespējams veikt vai nu mājokļa iekšpusē vai ārpusē un nav noteikts, ka pielāgojumi jāveic abās vietās.

Par mājokļa iekšējo vidi ir uzskatāmas personas īpašumā vai lietošanā esošā dzīvokļa vai dzīvojamās mājas telpas vai telpu grupas. Par mājokļa ārējo vidi ir uzskatāmas koplietošanas telpas, piemēram, daudzdzīvokļu nama gadījumā - koplietošanas telpas, kas nepieciešamas mērķa grupas personai līdz ieejai dzīvoklī, un ēkai piegulošā teritorija, kas funkcionāli ir saistīta ar ēku, tik tālu, cik tā robežojas ar ēkai piesaistīto zemes gabalu.

Atbalsts netiks sniegts tādiem mājokļa vides pielāgošanas pasākumiem, kas nav tieši saistīti ar vides pieejamības nodrošināšanu mērķa grupas personai. Piemēram, esošo komunikāciju sistēmu izbūve, pārbūve vai atjaunošana, vai mājokļa kosmētiskais remonts. Šie darbi ir pieļaujami tiktāl, ciktāl tas nepieciešams, lai atjaunotu mājokli iepriekšējā stāvoklī pēc pārbūves vai atjaunošanas darbu veikšanas, piemēram, pēc durvju ailes paplašināšanas vai jaunas ieejas izbūves un tamlīdzīgi, skaidro LM.

Paredzēts, ka līdz 2024.gada 31.martam tiks veikta konkrētas mērķa grupas izvēle mājokļa fiziskās pieejamības uzlabošanai, līdz 2025.gada 31.martam - iepirkumu līgumu noslēgšana personu ar invaliditāti mājokļu vides pieejamības pasākumu nodrošināšanai, bet līdz 2026.gada 30.jūnijam jau plānots nodrošināt pieejamību mājokļa videi 259 personām ar invaliditāti.

Šīm iecerēm no Atveseļošanās fonda pieejami 4 739 441 eiro.