Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Neoficāli zināms jaunās valdības sastāvs

© Kaspars Krafts/F64

Portāla NRA rīcībā nonācis jaunās koalīcījas valdības sastāva pirmais melnraksts. Tajā sešu ministru portfeļi tiktu JV, četri portfeļi - PRO un četri portfeļi - ZZS. ZZS dabūtu arī Saeimas priekšsēdētāja amatu.

Iespējamais jaunais Ministru kabineta sastāvs

Ministru prezidents: Evika Siliņa (JV)
Finanšu ministrs: Arvils Ašeradens (JV)
Ārlietu ministrs: Krišjānis Kariņš (Jv)
Izglītības un zinātnes ministre - Anda Čakša (JV)
Klimata un enerģētikas ministrs - Raimonds Čudars (JV)
Tieslietu ministre: Inese Lībiņa-Egnere (JV)
Ekonomikas ministrs: Jānis Patmalnieks (JV)

Satiksmes ministrs: Kaspars Briškens (PRO)
Aizsardzības ministrs: Andris Sprūds (PRO)
Veselības ministrs: Edgars Labsvīrs (PRO)
Iekšlietu ministrs: Edgars Zelderis vai Liene Gātere (PRO)

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs: Viktors Valainis vai Uldis Augulis (ZZS)
Zemkopības ministrs: Armands Krauze vai Viktors Valainis (ZZS)
Labklājības ministrs: Uldis Augulis vai Daiga Mieriņa (ZZS)
Kultūras ministrs: Ojārs Spārītis (ZZS).

Savukārt Saeimas priekšsēdētāja amats tiktu atvēlēts Gunāram Kūtrim (ZZS).

Portāls NRA jau rakstīja, ka attiecībā uz Saeimas priekšsēdētāja amatu, ko pašlaik ieņem "Apvienotā saraksta" (AS) viens no līderiem Edvards Smiltēns, tiek pieļauta iespējamība, ka to varētu ieņemt pārstāvis no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) kā otras lielākas frakcijas Saeimā un jaunveidojamā koalīcijā.

Tāpat tiek pieļauts, ka "Progresīvie" varētu vēlēties atbilstošāku pārstāvniecību valdībā, nekā varētu tikt piedāvāts brīdī, kad būs nonākts līdz "amatu dalīšanai". Šādā kontekstā kā "taisnīgu risinājumu" daļa redzētu vai nu nedaudz lielāku amatu skaitu vai atbilstošākus amatus. It sevišķi tas esot aktuāli pašreizējā situācijā, kurā kopā ar "Jauno vienotību" (JV) "Progresīvajiem" nākšoties dalīt drošības jomas amatus, uz kuriem atbilstoši partneru kopīgai izpratnei nepretendēs ZZS pārstāvji.

Tas varētu nozīmēt, ka abiem spēkiem būtu jāvienojas, kurš ieņemtu ārlietu un kurš aizsardzības ministra amatu. Tiek pieļauts, ka gan JV, gan "Progresīvie" gribētu ieņemt ārlietu ministra posteni. Jau iepriekš izskanējis, ka nonākt ārlietu ministra postenī varētu būt ieinteresēts pašreizējais Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Kā zināms, uz 14.Saeimas vēlēšanām "Progresīvo" aizsardzības ministra amata kandidāts bija pašreizējais Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Sprūds (P).

Ja "Progresīvajiem" tiktu piedāvāts satiksmes ministra amats, netiek izslēgta iespēja uz šo posteni virzīt "Progresīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Kasparu Briškenu, kuram ir pieredze satiksmes jomā, tajā skaitā, savulaik saistībā ar "Rail Baltica" projekta virzību.

Tie pieļauta iespēja, ka arī jaunajā valdībā amatus varētu saglabāt vairāki JV ministri, tajā skaitā finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) un izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV). Reizē nekādi lēmumi par to neesot pieņemti.

Gadījumā, ja, tiktu ņemtas vērā ZZS pagātnes iestrādes labklājības jomā, tad netiek izslēgta iespēja, ka "Progresīvajiem" varētu tikt piedāvāta atbildība pār Veselības ministriju.

Attiecībā uz Iekšlietu ministriju izskan minējums, ka tā drīzāk varētu nonākt JV pārraudzībā.