Demences slimnieku tuviniekus aicina uz semināru "Vecumdienu pārsteigumi jeb kā sadzīvot ar demences skarto"

© pixabay.com

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs (RPNC) 7.septembrī rīkos pirmo semināru "Vecumdienu pārsteigumi jeb kā sadzīvot ar demences skarto", īpaši aicinot to apmeklēt demences pacientu tuviniekus.

Kā aģentūru LETA informēja RPNC sabiedrisko attiecību speciāliste Silva Bendrāte, seminārs par demenci veidots, lai atbalstītu pacientu tuviniekus, jo psihiska saslimšana būtiski ietekmē ne tikai cilvēku, kas slimo, bet maina arī līdzcilvēku dzīvi. Semināru vadīs RPNC Ambulatorā centra "Veldre" vadītājs, psihiatrijas profesors Māris Taube, kurš uzskata, ka demence mūsdienās vairs nav vārds, kurš jāuztver ar nolemtības sajūtu.

Lekcijas laikā klausītāji uzzinās, kas ir demence, kā atpazīt simptomus, kas to raksturo, un kā slimība izpaužas. Tiks arī skaidrots, kādas mūsdienās ir demences profilakses un ārstēšanas iespējas un arī ieteiks, kā līdzcilvēki var nodrošināt aprūpi un kāda rehabilitācija ir pieejama.

Šis ir sestais seminārs no cikla "Iecietības formula: zināšanas un pieņemšana", ko organizē RPNC Attīstības fonds un kas tiek līdzfinansēts Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros. Semināri notiek no marta līdz novembrim un aptver dažādas tēmas - par psihiatriskās stigmas un aizspriedumu mazināšanu; par to, kā veidot piepildītu dzīvi, sadzīvojot ar šizofrēniju; par vecumdienām bez pārsteigumiem, sadzīvojot ar demenci; par dvēseli dziedinošu ainavu stresainā vidē un to, kā apkalpošanas nozaru uzņēmumu darbiniekiem veidot cieņpilnu attieksmi pret klientiem ar psihiskās veselības traucējumiem.

Seminārs notiks klātienē no plkst.15 līdz plkst.17 RPNC Konferenču zālē, Tvaika ielā 2, un tas netiks ierakstīts, lai demences slimnieku tuvinieki varētu justies brīvi šajā vidē un uzdot visus tiem interesējošos jautājumus. Tādēļ RPNC lūdz semināram reģistrēties līdz 6.septembrim,ieskaitot, sūtot savu vārdu, uzvārdu, telefona numuru un e-pasta adresi uz "info@rpnc.lv".

Semināra par demenci otrā daļa notiks 5.oktobrī, bet par RPNC vēl sniegšot papildu informāciju.

Latvijā

Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025.gadā paredzēts novirzīt 284,3 miljonus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kuru ceturtdien izskatīs valdība.