Apvienotais saraksts paziņo savu redzējumu par koalīciju [papildināts 18:14]

© Dmitrijs Suļžics/f64

"Apvienotā saraksta" (AS) piedāvājums paredz, ka jaunās koalīcijas kodolu veidotu pašreizējās valdības partijas "Jaunā vienotība", AS un Nacionālā apvienība (NA), reizē nosakot garantijas pret Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij"/ZZS) ietekmi.

To šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču žurnālistiem pavēstīja AS līderi, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns un AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Nepieciešamās garantijas pret Lemberga ietekmi saistāmas ar Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) aicinājumu Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) arī pievienoties koalīcijai.

Vaicāti, kā atrisināt pretrunu starp viņu piedāvāto NA ņemšanu valdībā, ko savukārt NA nostājas dēļ pret "Progresīvo" dalību vairs nepiedāvā premjera kandidāte, Smiltēns pauda, ka to var atrisināt sarunās.

Saeimas priekšsēdētājs arī nepiekrīt vērtējumam, ka NA būtu "atstatīta" no koalīcijas sarunām - AS politiķis atsaucās uz NA pārstāvju publiski pausto par situāciju.

AS piedāvājums arī paredz, ka tikai JV, AS vai NA pārstāvji var ieņemt aizsardzības, ārlietu, iekšlietu, satiksmes, ekonomikas, klimata un enerģētikas politikas, tieslietu un finanšu ministra amatu. Šāds nosacījums jāizvirza, "lai novērstu starptautiskas reputācijai un valstij kaitīgu lēmumu pieņemšanas riskus".

JV, AS un NA kodols nodrošinātu dominējušo vairākumu tiem politiskajiem spēkiem, kas skaidri un nepārprotami pierādījuši savu nesatricināmo nostāju Latvijas drošības jautājumos un mazinātu jebkādus reputācijas un ietekmju riskus, teikts "Apvienotā saraksta" piedāvājumā.

Šo trīs partiju kodols nepieciešams, lai nodrošinātu dominējušo vairākumu tiem politiskajiem spēkiem, "kas skaidri un nepārprotami pierādījuši savu nesatricināmo nostāju Latvijas drošības jautājumos un mazinātu jebkādus reputācijas un ietekmju riskus".

AS arī aicina, lai ierobežotu sankcijām pakļautu personu, tai skaitā, Lemberga, ietekmi, koalīcijas partneriem jāapņemas "pārtraukt un neveidot jebkāda veida politiska vai ekonomiska rakstura komunikāciju ar šādām personām".

Kā ziņots, "Jaunās vienotības" (JV) virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Siliņa vēl runās un gaidīs AS gala izšķiršanos par piedāvājumu strādāt četru partiju koalīciju kopā ar JV, ZZS un "Progresīvajiem".

Siliņa šodien ir gatava uzklausīt AS pārstāvjus, reizē politiķe "ies uz priekšu" ar valdības veidošanu, un AS šajā situācijā ir jāizšķiras, kā rīkoties.

Oficiālās sarunas plānotas ceturtdien, 31.augustā, plkst.13 Ministru kabinetā, uz kurām Siliņa koalīcijas izveidošanai JV vadībā aicinājusi AS, "Progresīvo" un ZZS pārstāvjus.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.