Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Engurē no jūras izcelti "spoku tīkli"

© F64

Degvielas mazumtirgotājs "Neste Latvija" sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Latvijas Jūras akadēmiju un Zinātnes un inovāciju centru sākuši attīrīt Baltijas jūru no nozaudētiem zvejas rīkiem jeb "spoku tīkliem", izceļot "spoku tīklus" no jūras Engurē, aģentūru LETA informēja "Neste Latvija" pārstāvji.

Attīrīšana notikusi aptuveni 3,6 kilometru attālumā no Engures ostas, kur atklāts nogrimis velkonis, ap kuru aptinušies zvejas tīkli. Ņemot vērā, ka kuģa vraks atrodas 20 metru dziļumā, attīrīšanas process bija īpaši sarežģīts un to veica atbilstoši sagatavoti tehniskie nirēji.

Velkonis jūras dzelmē, visticamāk, nonācis pirms Otrā pasaules kara, līdz ar to šie tīkli bija teju ieauguši vrakā. Lai tos atkabinātu, nirējiem tie bija ar šķērēm pa gabaliņam jānogriež nost, stāsta kompānijas pārstāvji.

Attīrīšana norisinājās 20 metru dziļumā, kur redzamība ir vien pusmetrs līdz metrs, tāpēc liela daļa darbu bija jāveic "uz tausti". Nirēji kopumā strādāja divas dienas, vienā piegājienā zem ūdens pavadot vien 45 līdz 50 minūtes, jo 20 metru dziļumā ilgāk uzturēties ir dzīvībai bīstami.

Uzņēmums skaidro, ka pēc tam, kad tīkli no velkoņa nogriezti, tie ar speciālu piepūšamu boju palīdzību pacelti virs ūdens un ar nirēju laivām nogādāti Engures ostā. Izceļot tīklus krastā, noskaidrojās, ka tas nav viens konkrēts zvejas tīkls, bet gan vairāki kopā saķērušies tīkli. To kopējais izmērs ir aptuveni viens kubikmetrs, bet materiāls, no kā tie izgatavoti - kaprons. Detalizētāk izpētot tīklus, atklājās, ka viens no izceltajiem tīkliem ir luču tralis, ko pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados izmantoja luču zvejošanai, bet pārējie divi - reņģu traļi, kuri ir aptuveni 40 gadus veci.

"Neste Latvija" valdes priekšsēdētājs Armands Beiziķis stāsta, ka šobrīd kopā ar sadarbības partneriem kompānija apzina projekta nākotnes iespējas, lai izvērtētu potenciāli tālākus Baltijas jūras atveseļošanas plānus.

Savukārt RTU Latvijas Jūras akadēmijas asociētā profesore Astrīda Rijkure norāda, ka izcelto tīklu fragmenti tiks nogādāti akadēmijas rīcībā, lai izvērtētu iespējas, kā šo piesārņojumu videi draudzīgi pārstrādāt. Paredzēts izpētītu tīklu saturu, izvērtēt mikroplastmasas daudzumu, kā arī aicināt studentus piedāvāt risinājumus, kā "spoku tīklus" izmantot otrreizējā pārstrādē.

Jau ziņots, ka "Neste Latvija" apgrozījums pagājušajā gadā bija 566,847 miljoni eiro, kas ir par 46,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 68,4% - līdz 15,351 miljonam eiro.

Uzņēmums "Neste Latvija" reģistrēts 1993.gadā, un tā pamatkapitāls ir 15,03 miljoni eiro. "Neste Latvija" īpašnieks ir Nīderlandes "Neste Affiliate".

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem, 2022.gadā "Neste Latvija" bija lielākais degvielas mazumtirgotājs Latvijā.