PVD biodrošības trūkumus konstatējis 66 mājas cūku novietnēs

© F64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), veicot biodrošības pārbaudes mājas cūku novietnēs, līdz šim konstatējis biodrošības trūkumus 66 mājas cūku novietnēs, aģentūrai LETA atklāja PVD Novietņu uzraudzības daļas vadītājas vietniece Rudīte Bērziņa.

Viņa informēja, ka PVD augusta vidū uzsāka papildus biodrošības pārbaudes mājas cūku novietnēs, lai pārbaudītu, vai un kā tiek ievērotas biodrošības prasības komercnovietnēs ar mazāku cūku skaitu un novietnēs, kurās cūkas tiek turētas pašpatēriņam.

Bērziņa norādīja, ka pēdējās divās nedēļās PVD inspektori ir apmeklējuši 229 mājas cūku novietnes, tostarp 66 gadījumos konstatēti trūkumi biodrošībā. Visbiežāk novietnēs nav dažādu pašsaprotamu lietu, tostarp dezinfekcijas paklāju, maiņas apavu, dezinfekcijas līdzekļu vai arī tie ir, bet netiek izmantoti. Dažos gadījumos konstatētas arī nereģistrētas novietnes, kā arī cūku turēšana ārā.

Pārbaužu galvenais mērķis ir pārliecināties, vai cūku turētājiem ir izpratne par biodrošības ievērošanu, kā arī konsultēt par biodrošības jomā nepieciešamajiem uzlabojumiem, uzsvēra Bērziņa.

Viņa atzīmēja, ka komerciālajās mājas cūku novietnēs, īpaši novietnēs ar lielu cūku skaitu, PVD pārbaudes notiek regulāri, tādēļ tajās biodrošības ievērošana ir rutīna un vispārpieņemta prakse. Savukārt novietnēs, kurās uzraudzība tiek veikta retāk vai netiek veikta nemaz, jo tās nenodarbojas ar cūku vai cūkgaļas tirdzniecību, var novērot nezināšanu, paviršību, kā arī pilnīgu drošības prasību ignoranci.

PVD pārstāve uzsvēra, ka pārbaužu mērķis nav sodīt cūku turētājus, tādēļ, konstatējot trūkumus biodrošībā, inspektori uzdod tos novērst un sniedz ieteikumus. Vienlaikus, gadījumos, kad konstatēti klaji noteikumu pārkāpumi, piemēram, pretēji aizliegumam cūkas tiek turētas ārā, tiek lemts arī par naudas soda piemērošanu.

LETA jau vēstīja, ka šogad kopumā konstatēti astoņi ĀCM uzliesmojumi mājas cūku novietnēs.

Pirmais ĀCM gadījums mājas cūkām šogad tika konstatēts saimniecībā Gulbenes novada Stradu pagastā. Tāpat vīruss konstatēts divās saimniecībās Madonas novada Cesvaines pagastā, divās saimniecībās Krāslavas novada Robežnieku pagastā, vienā saimniecībā Madonas novada Ļaudonas pagastā, vienā saimniecībā Jēkabpils novada Vīpes pagastā un vienā saimniecībā Rēzeknes novada Nagļu pagastā.

Lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, līdz šim likvidētas 269 mājas cūkas.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.