Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Jelgavas apkārtē pamanīts pēdējo simts gadu laikā vēl nebijis novērojums

© unsplash.com

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) vides ekspertam Aigaram Kalvānam vasaras sākumā izdevās atrast jaunu melnās klijas (Milvus migrans) ligzdu pie Jelgavas. Novērojums ir ievērojams ar to, ka ziņas par šīs sugas ligzdošanu Jelgavas apkārtnē nav atrodamas vismaz pēdējo simt gadu laikā.

"Atrastā ligzda pie Jelgavas ir interesants novērojums, pārbaudes laikā jūnijā tajā bija viens mazulis. Senāk melnās klijas bija saistītas galvenokārt ar dažāda lieluma ezeriem, dīkiem, kur to krastos, pussalās vai salās kokos veidoja ligzdas. Taču pēdējos gados melnā klija apguvusi arī citus barošanās vietas - cilvēku veidotas izgāztuves un ligzdas var būt samērā tālu no ūdenskrātuves," skaidro LVM eksperts Aigars Kalvāns.

Melnā klija Latvijā ir samērā reta ligzdotāja, bet pēdējos gados novērota šīs sugas skaita palielināšanās. Populācijas vērtējums ir zem 80 ligzdojošiem pāriem.

Ligzdas dekorēšanai nevis svaigu koku zari, bet dažādi atkritumi

Klijas atšķirībā no citiem dienas plēšputniem savu ligzdu nepušķo ar svaigiem skuju vai lapukoku zariem, bet to dekorē un izklāj ar atkritumiem - lupatām, papīriem, plastmasa maisiņiem un līdzīgiem izejmateriāliem.

Melnās klijas ir gājputni. Uz ziemošanas vietām Āfrikā vai Tuvajos Austrumos tās dodas septembra beigās, savukārt ligzdošanas vietās atgriežas aprīļa vidū.