Nodibina Mārtiņa Freimaņa fondu

© f64

Vakar Uzņēmumu reģistrs reģistrējis jaunu biedrību – Mārtiņa Freimaņa fonds. Tā darbības mērķi būs mūziķa Mārtiņa Freimaņa piemiņas vārdā atbalstīt jaunu mākslinieku, mūziķu un citu radošo personību izglītošanos un attīstību mūzikas jomā; atbalstīt bāreņus un bez vecāku gādības palikušus jauniešus, veicinot viņu attīstību un izglītošanu.

"Mārtiņa aiziešana bija pēkšņa un negaidīta. Tā man uzlika par pienākumu izdarīt to, ko nepaspējām viņa dzīves laikā – kam pietrūka laika un arī pārliecības. Diemžēl tikai tagad, pavelkot svītru Mārtiņa dzīvei, nāk gaismā lietas un viņa darbi, kam neveltīju pietiekami daudz uzmanības," Neatkarīgajai atzīst Mikrofona ierakstu valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve.

Viņa ir viena no septiņiem iniciatoriem, kas cenšas iemūžināt Mārtiņa Freimaņa piemiņu, izveidojot viņa vārdā nosauktu fondu. Tieši pēc nedēļas, 11. martā, Arēnā Rīga plānots mūziķa piemiņas koncertšovs Dzīve kā košums.

Kā Neatkarīgajai pastāstīja mūziķis un producents Guntars Račs, kas ir viens no šī fonda dibinātājiem, par M. Freimaņa fonda dibinātājiem piekrituši kļūt arī viņa pusmāsa Ilze, dziedātāji Lauris Reiniks, Kārlis Būmeisters, Tumsas basģitārists Jānis Daugalis, kas vienīgais ir bijis tās sastāvā no pašiem darbības pirmsākumiem, un liepājniece Maija Kalniņa.

"Domāju, ka viņa absolūti pozitīvā attieksme pret dzīvi un cilvēkiem, ir pelnījusi turpinājumu un attīstību. Ja ar savu darbošanos Mārtiņa Freimaņa fondā es spēšu darīt kaut nedaudz laba, atgādināt par Mārtiņu un vairot viņa sēto cilvēkmīlestību, tad mērķis būs piepildīts," uzsver E. Mīlgrāve.

Viņa neslēpj, ka pēc M. Freimaņa nāves "visiem kā plīvurs no acīm nokrita, jo ne vienmēr uzticējāmies un ticējām tam, ko viņš darīja dzīves laikā, un mani šobrīd piemeklē līdzīga sajūta, jo arī pret Mārtiņa Freimaņa fondu jūtu zināmu neticību un latvisku skaudību – jau sākot ar medijiem un interneta suņu rejām. Sak – kāpēc jūs to darāt? Vai tik jūs nevada kāda savtīga interese?"

Sabiedrībā diskusijas raisījis fakts, ka M. Freimaņa piemiņas pasākumā dalībnieki uzstāsies bez maksas un netiks prasīta samaksa par telpām, elektrību un tehnikas nomu, taču interesentiem ir jāiegādājas biļetes no trim līdz 15 latiem. Mikrofona ierakstu vadītāja uzsver: "Lai arī visi draugi atbalsta un piedalās bez maksas, bez honorāriem, ir vesela rinda izmaksu, kas ir neizbēgamas un par kurām nevar vienoties atbalsta formā: elektrība, degviela, transporta īre, strādnieku darbs, materiāli skatuves scenogrāfijai, dalībnieku ēdināšana, filmēšanas iekārtu īre no Igaunijas, autortiesību licence un daudz dažādu sagatavošanās darbu izdevumu."

E. Mīlgrāve apgalvo, ka visi ienākumi no biļetēm, kas reizē būs ziedojumi, veidos M. Freimaņa fondu.

Svarīgākais