Akreditējas jaunā Latvijas vēstniece ANO

© pixabay.com

Latvijas jaunā pastāvīgā pārstāve ANO Ņujorkā Sanita Pavļuta-Deslandes šodien ir iesnigusi akreditācijas vēstuli ANO ģenerālsekretāram Antoniu Gutērrešam, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrija.

Vēstniece apliecinājusi Latvijas aktīvo dalību ANO, iesaisti Latvijai svarīgajā miera un drošības tematikā, dzimumu līdztiesības, ilgtspējīgas attīstības, kā arī dezinformācijas apkarošanā. Pavļuta-Deslandes uzsvērusi Latvijas atbalstu Ukrainai un "stingro stāju saukt Krieviju pie atbildības par tās veiktajiem noziegumiem".

"Latvijai piedzīvojot pārmaiņu procesu kopš neatkarības atgūšanas pirms 32 gadiem, esam sasnieguši starptautisko briedumu. Tāpēc kandidējam uz ANO Drošības padomes nepastāvīgā locekļa vietu, lai ar savu pieredzi un zināšanām sniegtu ieguldījumu aktuālo globālo jautājumu risināšanā," teikusi vēstniece.

ANO ģenerālsekretārs atzinīgi novērtējis līdzšinējo sadarbību ar Latviju un apliecinājis ANO sekretariāta sadarbību aktuālo jautājumu risināšanā.

Kopš diplomāta karjeras sākuma 1995.gadā Pavļuta-Deslandes ir strādājusi ĀM Rietumeiropas valstu nodaļā, bijusi Eiropas Savienības (ES) Koordinācijas departamenta direktore. Vēstnieces statusā pārstāvējusi Latvijas intereses Nīderlandes Karalistē, UNESCO un Francijā, pastāvīgajā pārstāvniecībā ES. Kā nerezidējošā vēstniece bijusi akreditēta arī Marokā un Monako.

Pavļuta-Deslandes vadījusi arī Eiropas lietu biroju Valsts kancelejā, bijusi Ministru prezidenta padomniece ES jautājumos, kā arī Latvijas Valsts prezidenta personīgā pārstāve Frankofonijas organizācijā.

Kopš 2021.gada viņa pildīja speciālo uzdevumu vēstnieces, Latvijas kandidatūras ANO Drošības padomes sekretariāta vadītājas pienākumus.

Pavļuta-Deslandes amatā nomaina līdzšinējo vēstnieku Andreju Pildegoviču, kurš Latvijas intereses ANO pārstāvēja kopš 2019.gada.

Latvijā

Netipiskā gadījumā bērnam nedrīkst liegt Latvijas pilsonību formālu apsvērumu dēļ, secina Augstākā tiesa (AT), izskatot lietu, kurā risināts strīds par bērna, kura bioloģiskajiem vecākiem atņemtas aizgādības tiesības, atzīšanu par Latvijas pilsoni.